Skocz do zawartości

Zgniły kaktus. Jak ratować?

natalia.t

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, dawno nie udzielałam się na forum, ale moje owadożerki mają się dobrze, do mojej mojej listy co prawda dużo nie przybyło, ale nic nie ubyło. :)

Jednak jeśli chodzi o inne roślinki to u kaktusa taka katastrofa się wydarzyła. Drugi ma zgniłe od czubka jakieś 15cm w dół. Czy da się go jakoś uratować? Niedługo by mu dwie dyszki stuknęły, bardzo mi go szkoda... :( Jak go stracę to mu normalnie pogrzeb wyprawię.

post-5944-1542653661_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zgniły od czubka? Na zdjęciu wygląda jakby drugi kaktus złamał się w połowie wysokości. Określ konkretnie jaka jego część jest zgniła. Jeśli mnie zależałoby bardzo na roślinie to pokroiłbym ten złamany pęd na kilkunastocentymetrowe segmenty upewniając się, że nie mają one oznak zgnilizny i próbował ukorzenić.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten co się złamał był zupełnie zgniły. Po usunięciu całej zgnilizny zostało mi tyle:

post-5944-1542708161_thumb.jpg

Ale od dołu, przy samej ziemi, tak ze 2cm też jest nieco miękkie. Myślę, że trzeba go odciąć i próbować ukorzenić, ale tam jest już tak zdrewniały, że nie dam rady go odciąć nożem. Może sekatorem dam radę, ale nie wiem, czy go nie pokaleczę za mocno. W każdym razie będę próbować.

Jednak podstawowe pytanie - jak się ukorzenia kaktusa?

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję po odcięciu fragmentu pędu należy go przesuszyć przez kilka dni tak aby rana od cięcia zaschła (położyć np. na parapecie). Dopiero wtedy posadzić do stosownego przepuszczalnego podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś takiego kaktusa. Był tak duży, że wieszałem na nim w okresie świątecznym lampki choinkowe. Pewnego dnia zgnił, złamał się, ale go nie ratowałem już, tylko wyrzuciłem, bo wszystko stało się tak nagle, że na reakcję było za późno.

Znam ten ból! Trzymam kciuki za kolczastego przyjaciela. :)

Odnośnik do odpowiedzi