Skocz do zawartości

Dużo pleśni na ziemi...

Danteforum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kilka miesięcy temu kupiłem roślinkę. Na początku nie było problemu. Gdy pojawiła się pierwsza pleśń, spryskałem topsinem. Pleśń zniknęła, po czym wyszła większa. Roślinę w dzień trzymam na balkonie, a w nocy biore do domu. Podlewam co drugi dzień.

Zdjęcie:

https://zapodaj.net/ccadab0801e9b.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką wodą jest roślina podlewana i co jest celem codziennego jej przenoszenia?

Podlewam ja wodą z czajnika bez kamienia. Przenoszę ponieważ obawiam się że mróz w nocy je wykończy...

Myślę o zbudowaniu takiej małej konstrukcji z agrowłókniny żeby na noc je przykryć.

Odnośnik do odpowiedzi

Podlewam ja wodą z czajnika bez kamienia. Przenoszę ponieważ obawiam się że mróz w nocy je wykończy...

Myślę o zbudowaniu takiej małej konstrukcji z agrowłókniny żeby na noc je przykryć.

Co oznacza "woda z czajnika bez kamienia"? Jest to czajnik z jakimś filtrem czy przegotowana deszczówka? Polecam podlewanie wodą destylowaną (demineralizowaną) dostepną na wiekszości stacji i marketów, cena ok. 5 zł za 5 l. Czy muchołówka stoi w wodzie czy jest ona uzupełniana po wyschnięciu? Obawiam się, że jeśli w ciągu dnia temperatury na balkonie oscylują w okolicy 0-5 st., to przenosząc do domu gdzie zapewne masz cieplej tylko ją męczysz, bo nie może wejść w stan spoczynku, który o tej porze roku powinna przechodzić. Chyba, że nie ma jeszcze roku (z tego co wiem rocznych nie trzeba zimować, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić). W tym jednak wypadku zalecałbym trzymać w domu i ewentualnie doświetlać. Topsinu używałeś tylko raz? Może czynność należy powtórzyć?

Edytowane przez Vinci
Odnośnik do odpowiedzi