zim_pawel Napisano 26 Listopada 2018 Share Napisano 26 Listopada 2018 Witam. Chciałbym zbudować panel led oparty na diodach White full spectrum. Czy te diody faktycznie sprawdzają się przy oświetlaniu roślin czy jednak lepszym rozwiązaniem jest kombinacja niebieskie + czerwone + białe/zielone dla wybielenia? Znalazłem diody o takich wykresach spektralnych: Dioda WFS Bridgelux 400-780nm 4247K: Dioda WFS Epsitar 400-780nm 6500K: Chciałbym zastosować 18 diod 3W WFS + 2 diody UV. Takie połączenie najbardziej by mi pasowało ponieważ mam akurat taki zasilacz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Listopada 2018 Share Napisano 26 Listopada 2018 Używam diod white full spectrum 50W od jakiś kilku miesięcy i sprawują się świetnie bez dodatku niebieskiego. Trzymam pod nimi rosiczki, kapturnice, muchołówki, cefale, dzbaneczniki, byblisy i wszystko rośnie jak zwariowane. Dodatkowo ich barwa światła jest o wiele przyjemniejsza dla oka niż zwykłe full spectrum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi