Skocz do zawartości

Werefikacja informacji odnośnie kapturnicy purpurowej i jej zimowania.

Triglav

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam problem z kapturnicą purpurową. Mianowicie zimuję ją po raz pierwszy, trwa to już ok. miesiąca i do tej pory było ok. Od kilku dni zaczynają jej usychać najstarsze kaptury od ich górnej części. Wilgotność utrzymywana dobra. Temperatura czasami może nieco za wysoka ze względu na warunki panujące na zewnątrz. Co myślicie? Jakieś rady? Bo z tego o się orientują Purpurowej na okres zimowania nie powinny usychać kapturki ale chciałbym zweryfikować te informacje?

post-7942-1543419016_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zimowałem tą odmianę pułapki potrafiły też usychać,a potem wyrastały nowe.Jeśli nowe przyrosty by zaczęły usychać to wtedy zacząłbym się martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura za wysoka, to znaczy, jakie ma temperatury przeciętnie w dzień i w nocy?

Tzn. obecnie jakieś 14,5-11. Nie sądziłem, że to pomieszczenie będzie łapało tyle ciepła mimo braku ogrzewania na całym piętrze, a pogoda na zewnątrz też nie sprzyja obniżeniu tego czynnika. Tyle, że kapturnica już dawno zahamowała wzrost i przez miesiąc zimowała bezproblemowo nie dając najmniejszych oznak gorszego samopoczucia.

Odnośnik do odpowiedzi

To, że stare kaptury usychają to rzecz normalna. Ale temperatury jeśli chodzi o zimowanie są za wysokie. Powinno być poniżej 10 stopni.

''Bo z tego o się orientują Purpurowej na okres zimowania nie powinny usychać kapturki ale chciałbym zweryfikować te informacje?''

Stare będą usychać, także to nie jest prawda.

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi