Skocz do zawartości

Dzbanecznik Miranda

maciek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Problem z dzbanecznikiem pojawił się jakiś miesiąc temu - usychające świeże końcówki liści, usychający stożek wzrostu (czerniejący), plamy na liściach. Teraz mam wrażenie, że jeden z 4 jest nie do odratowania - czerniejąca łodyga od dołu - w związku z tym, może uciąć jeszcze zieloną łodygę i spróbować ją ukorzenić?. Dodam, że kupiłem go w czerwcu i wyglądał świetnie, miał dzbanki, natomiast podczas aklimatyzacji stracił wszystkie. Pomieszczenie - łazienka jak dla Mirandy ma zapewnione spadki temperatur + codzienne zraszanie wraz z podstawką z keramzytem. Podlewany raz w tygodniu. Nie zaobserwowałem szkodników także bardzo proszę o pomoc gdyż zależy mi na nim aby go odratować. W najbliższy week planuję go przewieźć do innego domu - znacznie większa ilość światła niż obecnie. Poniżej zdjęcia przed i w aktualnym stanie.

Miesiąc po zakupie:

20za6va.jpg

Obecnie:

33lnqdi.jpg

263abz8.jpg

34rarux.jpg

wapz05.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak często podlewasz dzbanecznika? Może być przelany. Zraszanie nie jest potrzebne. Ja hoduje dzbaneczniki od kilku lat na parapecie. Ja proponuje jak masz warunki dać na południowy parapet najlepiej, wschodni lub zachodni i podlewać 2 razy w tygodniu(np. poniedziałek i piątek) bez zraszania(zależy od wilgotności powietrza). Ja swoich nie zraszam w ogóle. Chodź nie wygląda to kolorowo na moje oko.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak często podlewasz dzbanecznika? Może być przelany. Zraszanie nie jest potrzebne. Ja hoduje dzbaneczniki od kilku lat na parapecie. Ja proponuje jak masz warunki dać na południowy parapet najlepiej, wschodni lub zachodni i podlewać 2 razy w tygodniu(np. poniedziałek i piątek) bez zraszania(zależy od wilgotności powietrza). Ja swoich nie zraszam w ogóle. Chodź nie wygląda to kolorowo na moje oko.

Myślę, że to nie kwestia podlewania. Był podlewany raz w tygodniu, zraszany codziennie. Bardziej obstawiam małą ilość światła + temp w okresie aktualnym - grzewczym (25-30 C) i stąd efekt gnicia ewentualnego grzyba... Zmieniłem mu pomieszczenie i tym samym warunki. Czarne łodygi niestety do kosza, natomiast zielone odżywają (choć to za wcześnie by po tygodniu wysnuwać takie wnioski) Także temat uznaję za zakończony :)

Odnośnik do odpowiedzi