Skocz do zawartości

Torfowiska, jeziora i inne ekosystemy w moim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

U. australis jest zdecydowanie niedoszacowany w Polsce. Na pewno jest go o wiele więcej niż się uważa. Większość osób po prostu traktuje go jak P. vulgaris stąd niedoszacowanie. Poza tym jak nie kwitnie, to po gruczołach trawiennych pułapek są praktycznie nie do rozróżnienia. Różnica w kątach jest symboliczna w zasadzie. Dlatego jak ktoś widzi w zbiorniku wodnym, niekwitnącego pływacza, a inne rzadkie gatunki od razu odpadają, bo są diametralnie inne, to zostaje taki pływacz ochrzczony mianem U. vulgaris.

Swoją drogą zadziwia mnie dlaczego u nas nie ma P. villosa. No zdecydowanie mógłby być! Ja nie widzę ku temu żadnych przeszkód. Ani ekspansywny, ani konkurencyjny, a jego nisza jest pusta. :/ Szkoda.

plywacze.gif

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Rozpocząłem wyjazdy terenowe, w minionym tygodniu badania prowadziłem w Jeziorze Wdzydze, Lipczyno Wielkie i Mausz.

Właśnie będąc nad tym ostatnim przy okazji sprawdziłem trzy niewielkie oczka śródtorfowiskowe położone przy południowo-wschodnim krańcu jeziora. Jezioro Mausz położone jest blisko miejscowości Sulęczyno na Kaszubach (54°11'46.0"N 17°42'56.0"E).

Mausz_2014_780.jpg

Woda jest nawet bardzo przejrzysta i rośliny rosną do głębokości 9m. Ale na ogół są to pospolite rośliny jak rdestnica przeszyta (Potamogeton perfoliatus) i rdestnica grzebieniasta (Stuckenia pectinata), ale trafia się też rzadka rdestnica nitkowata (Stuckenia filiformis) w Polsce krytycznie zagrożona.

Mausz_2014_613.jpgMausz_2014_679.jpgMausz_2014_440.jpg

Jest to duże i głębokie (45m) jezioro twardowodne, o zasadowej i silnie zmineralizowanej wodzie, ale jego zlewnia jest bardzo uboga i kwaśna (dominują bory) dlatego w wielu miejscach, głownie w niewielkich i płytkich zagłębieniach rozwinęły się torfowiska, a w części płytkie jeziora z torfowiskami na obrzeżach.

Torfowiska_Mausz_2014_024.jpgTorfowiska_Mausz_2014_045.jpgTorfowiska_Mausz_2014_056.jpgTorfowiska_Mausz_2014_079.jpgTorfowiska_Mausz_2014_098.jpg

Z roślin mięsożernych znalazłem tylko rosiczkę okrągłolistną, ale występuje bardzo dużo chronionych gatunków bagiennych, jak siedmiopalecznik błotny, bagno zwyczajne i bobrek trójlistkowy

Torfowiska_Mausz_2014_121.jpgTorfowiska_Mausz_2014_123.jpgTorfowiska_Mausz_2014_130.jpg

Jeziora poza wyżej wymienionymi zarastają także grzybienie białe.

Torfowiska_Mausz_2014_126.jpgTorfowiska_Mausz_2014_162.jpg

Torfowiska_Mausz_2014_159.jpgTorfowiska_Mausz_2014_148.jpg

Bardzo licznie występuje także czermień błotna i miejscami paprocie.

Torfowiska_Mausz_2014_106.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jam wiem, że moje posty w tym temacie prawie nic nie wnoszą, ale zachwycające są te Twoje zdjęcia. Muszę kiedyś się z Tobą spotkać, podszkolisz mnie w fotografii. :) A spotykasz jakieś storczyki z rodzaju kukułka, bo nad Bałtykiem to bałtycka, ale i inne występują, ciekawi mnie czy je widujesz i oznaczasz. Albo może jakieś małe, zielone i nieatrakcyjne storczyki torfowiskowe typu wyblin jednolistny czy wątlik błotny, występują tam u Ciebie?

Odnośnik do odpowiedzi

Jam wiem, że moje posty w tym temacie prawie nic nie wnoszą, ale zachwycające są te Twoje zdjęcia. Muszę kiedyś się z Tobą spotkać, podszkolisz mnie w fotografii. :) A spotykasz jakieś storczyki z rodzaju kukułka, bo nad Bałtykiem to bałtycka, ale i inne występują, ciekawi mnie czy je widujesz i oznaczasz. Albo może jakieś małe, zielone i nieatrakcyjne storczyki torfowiskowe typu wyblin jednolistny czy wątlik błotny, występują tam u Ciebie?

Coś bywa, ale nie oznaczam, czasem faktycznie robię zdjęcia, ale one bywają raczej na torfowiskach niskich nawapiennych, ja częściej odwiedzam wysokie, gdzie raczej nic nie widuję, gdybym widział na pewno zrobiłbym zdjęcia.

Całkiem niedawno byłem nad jeziorem Krąg, koło miejscowości Konarzyny, z bardzo fajnymi młakami, buja się człowiek na tym dokładnie tak samo jak na ple torfowiskowym nachodzącym na jezioro, tylko rośliny są na tych młakach inne bo dominują mchy brunatne, bardzo dużo turzyc, trochę pałki i trzciny, i miejscami storczyki, może jakiś stoplamek.

Krag_2014_192.jpg

Krag_2014_100.jpgKrag_2014_042.jpgKrag_2014_130.jpgKrag_2014_153.jpg

bardzo dużo wątrobowców przede wszystkim Marchantia aquatica

Krag_2014_016.jpg

W ubiegły weekend byłem także w Rezerwacie Beka na jednym z nielicznych na Pomorzu stanowisk tłustosza, ale jest go obecnie tak mało że muszę tam wybrać się w kierownikiem rezerwatu aby go zlokalizować. Na jednej z młak kwitnie teraz bardzo dużo kruszczyka błotnego.

Beka_2014_002.jpgBeka_2014_009.jpgBeka_2014_007.jpg

i chyba coś innego, ale nie wiem czy to już odbarwione kwiaty, czy rzeczywiście białe i widok na tą młakę

Beka_07_2014_019.jpgBeka_2014_022.jpg

Rezerwat Beka ze względu na otwartą przestrzeń wygląda malowniczo,

Beka_2014_042.jpg

zwłaszcza rejon ze starym korytem Redy

Beka_2014_045.jpg

i obecnym

Beka_2014_059.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

We wtorek i środę badania prowadziłem w jeziorze Kamieniczno koło miejscowości Borzyszkowy, podobnie jak inne jeziora w okolicy jest to zbiornik z twardą i silnie zasadową wodą, jego roślinność podwodna zdominowana jest przez ramienice (Chara) - są to duże glony przypominające skrzypy, które występują masowo tworząc tzw. podwodne łąki ramienicowe. Woda super przejrzysta, polecam do kąpieli, niestety miejsc biwakowania tutaj nie ma.

Kamieniczno_2014_010.jpg

Chara tomentosa (czerwona) i Chara fragilis (zielona)

Kamieniczno_2014_189.jpgKamieniczno_2014_952.jpg

Myriophyllum spicatum (wywłócznik kłosowy) Stuckenia pectinata (rdestnica grzebieniasta)

Kamieniczno_2014_1235.jpgKamieniczno_2014_504.jpg

Chara rudis i dywan Chara aspera

Kamieniczno_2014_1268.jpg

Chara tomentosa i dywan Chara aspera

Kamieniczno_2014_1242.jpgKamieniczno_2014_1292.jpgKamieniczno_2014_1362.jpg

W pobliżu były niewielkie torfowiska, ale niestety nie miałem już czasu na nie zajść.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałeś o kukułce szerokolistnej, bo też tam jedną widzę. Ale jedna z tych kukułek jest wyjątkowo dziwna... nie wiem czy to zmienność osobnicza, ale ma tą warżkę taką dziwną.... To pierwsze makro pionowe... Masz więcej zdjęć tego osobnika może? Podesłałbym komuś do identyfikacji, ale sam kwiatostan często nie wystarczy.

Zastanawia mnie czy ta żółta kukułka to nie jest autentycznie kukułka krwista żółtawa, czy tylko albinotyczna forma zwykłej... Bo ta żółtawa to jest super unikat. Była tam tego jakaś populacyjka może? Kruszczyki błotne bajerandzkie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Krwista jest na pewno, za te co liści nie widać nie ręczę. :D Musiałbym całą roślinę zobaczyć, żeby stwierdzić, że na 100% tam jest szerokolistna, bo co do tych zmienności warżek to już nic mnie nie zdziwi jeśli chodzi o kukułki.

Odnośnik do odpowiedzi

Wartym odwidzenia jeziorem jest Kotel (54.013087, 18.013870), przy północno-wschodnim krańcu jeziora Wdzydze, ok. 5 km na północny-wschód od jeziora Czystego. Twardowodne jezioro o bardzo przejrzystej wodzie.

Kotel_2010_086.jpgKotel_2010_898.jpg

Podwodne łąki buduje głównie Chara tomentosa, miejscami występuje bardzo licznie osoka aloesowata (Stratiotes aloides)

Kotel_2010_458_(miniatura).jpgKotel_2010_278_(miniatura).jpg

Kotel_2010_191.jpgKotel_2010_195.jpg

Miejscami rośnie rdestnica grzebieniasta (Potamogeton pectinatus = Stuckenia pectinata)

Kotel_2010_628.jpgKotel_2010_702.jpg

Przy jego północno-zachodnim brzegu znajduje się ciekawe torfowisko objęte ochroną jako Użytek Ekologiczny (Torfowisko Kotel). Niestety nadciągająca burza wygoniła mnie z torfowiska i zrobiłem tylko kilka zdjęć, poza Drosera rotundifolia nie znalazłem innych rosiczek. Część torfowiska zajmuje bór bagienny z bagnem zwyczajnym.

Torfowisko_Kotel_2014_036.jpgTorfowisko_Kotel_2014_060.jpgTorfowisko_Kotel_2014_051.jpgTorfowisko_Kotel_2014_067.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_066.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_058.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_048.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_022.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_017.jpg

Torfowisko_Kotel_2014_003.jpg

Odnośnik do odpowiedzi