dokkrb Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Jest na szczęście jeszcze takich jezior sporo, w tym tygodniu prowadziłem badania na Jeziorze Niedackim (53.898041, 18.297782) około 4 km na południe od Zblewa. Już dawno, zwłaszcza latem takiej wody nie widziałem, jezioro nie jest głębokie (choć ma max. 23 m), a zwłaszcza głębokość średnia jest mała i na większości dna rosną rośliny na ogół 4-5 m, ale występują tu nawet do 10,5 m. Pływając pontonem widać podwodne czerwone i zielone łąki ramienic, to właśnie dzięki nim ta woda jest taka przejrzysta. Jednak pod wodą mało się zmienia i mimo że bardzo ładnie to trochę nudno. Ramienica omszona (Chara tomentosa) ta czerwona i ramienica zwyczajna (Chara rudis) - zielona Nie jestem w stanie określić co to za narybek, na ostatnim zdjęciu różanka (Rhodeus sericeus) Ramienica omszona (Chara tomentosa) Ramienica omszona (Chara tomentosa) w płacie ramienicy zwyczajnej (Chara rudis) Edytowane 25 Lipca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Ależ Ty tego tam masz. Co to za rybki? Mam prośbę, niech będzie edukacyjnie. Jak coś wrzucasz podpisuj, w sensie, rybka taka, ramienica taka. Najlepiej z łaciną. Kto wie, może ktoś jeszcze się zainteresuje. No chyba, że nie znasz nazwy, to nie przymuszam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 27 Lipca 2014 Autor Share Napisano 27 Lipca 2014 Świeże zdjęcia z opisywanego w innym poście Jeziora Leniwego. Zawsze bywałem tu jesienią gdy było bardziej kolorowo, ale latem też wygląda ciekawie. Wszędzie bardzo dużo kwitnącej przygiełki białej (Rhynchospora alba) Ze względu na spadek poziomu wody pojawiło się sporo małych wysepek zajmowanych przez rosiczkę pośrednią Oczywiście bardzo dużo jest rosiczki okrągłolistnej Natomiast obrzeża jeziora zajmuje bór bagienny z bardzo dużą ilością bagna zwyczajnego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 27 Lipca 2014 Share Napisano 27 Lipca 2014 Dokkrb przynajmniej połowę Twoich zdjęć to mam ochotę sobie na ścianę w salonie powiesić, na prawdę cudo ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Dokkrb przynajmniej połowę Twoich zdjęć to mam ochotę sobie na ścianę w salonie powiesić, na prawdę cudo ! Dzięki, niewielki w tym mój wkład, bo głownie jest to zasługa wyjątkowości tych miejsc, są to zupełnie inne krajobrazy niż widzimy codziennie, a również rośliny rzadko spotykane. Ze względu na to że bywam bardzo często w terenie, mam możliwość fotografowania co najmniej kilku takich obiektów w tygodniu (zawłaszcza latem), także w weekendy żona życzy sobie odpocząć nad nieobleganym przez turystów jeziorem więc dodatkowo w wolnym czasie także jestem w terenie. Robię więc zdjęć bardzo dużo i jest z czego wybrać, ale niestety nie mam na tyle czasu aby wszystko co ciekawe zaprezentować. Często wyjeżdżam w teren o 7 a wracam dopiero po 21, nie mam już nawet siły zgrać zdjęć. Ale w sierpniu już urlop więc może trochę czasu na porządkowanie zdjęć się znajdzie i wrzucę foty z kilku fajnych torfowisk i jezior. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Wrzucaj wrzucaj bo ja nie żartuję Ściana pusta stoi to może się na coś skuszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Dzięki, niewielki w tym mój wkład, bo głownie jest to głównie zasługa wyjątkowości tych miejsc (...) Hej dokkrb! Nie mogę się z Tobą zgodzić. Wkład właśnie wnosisz przeogromny w ukazanie wyjątkowości tych miejsc. W dziale " Naturalne środowisko - Polska" jest wiele relacji z różnych miejsc, ale żadna nie jest tak wspaniała wizualnie. Trzeba mieć nie lada rękę, by właśnie w ten sposób to wszystko zawrzeć w kilku zdjęciach. Swoją drogą, nie myślałeś kiedyś by zawiązać współpracę z jakimś studiem fotograficznym, lub firmami poligraficznymi ? Fototapeta z jakiegoś zdjęcia z Twoich zbiorów byłaby samym w sobie skrawkiem natury w domu i jestem przekonany, że mogłoby mieć wzięcie. ;p Dalej to jeden z najbardziej śledzonych przeze mnie tematów i chciałbym by się nie kończył! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Dzisiaj prowadziłem badania w Jeziorze Skoszewskim (koło miejscowości Skoszewo, Sominy) - jest to typowe rynnowe jezioro twardowodne z dominującymi zbiorowiskami ramienic, ale w porównaniu do innych tego typu jezior bardzo licznie występuje Utricularia vulgaris, niejednokrotnie bardzo duże okazy około 1 m. Większe widywałem tylko w żyznych wodach Żuław, zwłaszcza w Zatoce Elbląskiej. Jezioro Skoszewskie jest prywatne (co się u nas rzadko zdarza, zwłaszcza przy tak dużych zbiornikach) nawet prowadząc badani musiałem zapłacić aby mnie właścicielka wpuściła z pontonem na wodę. Dno porastają łąki ramienicowe budowane głównie przez Chara rudis Chara rudis i Utricularia vulgaris Utricularia vulgaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Zacznijmy, że pokazujesz też rzadki punkt widzenia - podwodny. Może się już pytałem, to przepraszam, ale z wiekiem pamięć się pogarsza... Jak fotografujesz to niebo? Masz filtr połówkowy, czy fotografujesz osobno ziemię i niebo, a potem nakładasz? Bo niektóre zdjęcia wyglądają tak fantastycznie, że aż nienaturalnie. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Zacznijmy, że pokazujesz też rzadki punkt widzenia - podwodny. Może się już pytałem, to przepraszam, ale z wiekiem pamięć się pogarsza... Jak fotografujesz to niebo? Masz filtr połówkowy, czy fotografujesz osobno ziemię i niebo, a potem nakładasz? Bo niektóre zdjęcia wyglądają tak fantastycznie, że aż nienaturalnie. ;-) Nie jest z Tobą tak źle nie pytałeś o niebo. Przy zdjęciach na lądzie zawsze jak jest słońce używam filtra polaryzacyjnego Circular, raczej takiego już porządnego - one dają znacznie lepszy efekt, i staram się robić zdjęcia w kierunku 90 stopni do słońca - wtedy też efekt przyciemnienia nieba jest najlepszy. Natomiast na niektórych zdjęciach które wyglądają tak nienaturalnie z niebem to efekt HDR - czyli robiłem 3-5 zdjęć z z korektą ekspozycji i łączyłem zdjęcia w programie w jedno. Niektóre nowe aparatu mają już tą opcję w standardzie (np Sony) i sam aparat łączy zdjęcia w jedno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Weekendowy wyjazd nad jezioro Piaszno leżące pomiędzy miejscowościami Łąkie i Borzyszkowy (54.029701, 17.326195) zaowocował znalezieniem bardzo ciekawego torfowiska obfitującego w rosiczki - wszystkie trzy gatunki, choć D. anglica jest bardzo mało i trzeba się naszukać. Jezioro wielokrotnie badałem pod względem roślinności podwodnej ze względu na bardzo dobrą jakość wody - zbiornik jest twardowodny o zasadowym odczynie, ale zlewnia borowa, uboga i kwaśna z torfowiskami i mniejszymi kwaśnymi jeziorami (jak Kuchenek o którym będę pisał innym razem) W jeziorze dominują oczywiście ramienice typowe dla twardowodnych zbiorników, często trafiają się rdestnice jak Potamogeton lucens Trafia się Myriophyllum spicatum a płytko Chara aspera z Eleocharis palustris Torfowisko położone jest ok. 400 m na wschód od jeziora, w przeszłości silnie przekopane w celu pozyskania torfu, obecnie oczka ładnie zarastają i tworzą się miejscami niewielkie pływające wyspy. Torfowisko jest w wielu miejscach silnie przesuszone, zwłaszcza w miejscach zajętych przez czermień błotną, ale w podobnych miejscach rosną rosiczki okrągłolistne, ładnie kontrastując czerwienią na tle suchych i jasnych torfowców Największą moją uwagę zwróciła bardzo liczna populacja rosiczki pośredniej, rosnąca miejscami bardzo gęsto i bardzo obficie kwitnąca Rosiczka długolistna trafia się bardzo rzadko, natomiast czermień błotna wszędzie zarówno w wodzie, jak i na torfowisku, także bardzo obficie na przesuszonych fragmentach Miejscami torfowisko jest bardzo dobrze uwodnione (centralna część) i tam torfowce wyglądają najlepiej, w tych miejscach owocuje żurawina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Nie no weeeź, z tymi D. intermedia to jakaś masakra. Wygląda to abstrakcyjnie. Co to za dziwne garbiszcze? Normalnie miejsca co tam masz to czysta sztuka doskonałości natury... Choć nie powiem mam jedno piękne torfowisko koło Bolesławca, muszę się kiedyś na nie wybrać w jakąś ładną pogodę. Niestety inne torfowiska, które znam z okolicy zostały pozalewane, bo wszystkie były w nieckach. :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 30 Lipca 2014 Autor Share Napisano 30 Lipca 2014 (edytowane) Pora na wspomniane w poprzednim poście jezioro Kuchenek, położone tuz przy zachodnim brzegu jeziora Piaszno. Jest to jedno ze 180 jezior lobeliowych w naszym kraju, w którym występuje przede wszystkim lobelia jeziorna (stroiczka jeziorna), ale także poryblin jeziorny i z ciekawszych gatunków jeszcze jaskier leżący (Ranunculus reptans). W przeciwieństwie do położonego tuż obok twardowodnego jeziora Piaszno (bo głębokie), jezioro Kuchenek jest płytkie, kwaśne i miękkowodne, m.in. z torfowcami pod wodą. Dzięki wyraźnemu spadkowi poziomu wody w ostatnich latach, pas zajmowany przez Lobelia dortmanna jest bardzo szeroki i praktycznie biegnie dookoła jeziora. Niestety jest bardzo intensywnie wykorzystywane rybacko, przez co znacznie dewastowane są obrzeża i roślinność. Lobelia dortmanna - a czerwony kolor powyżej to łodygi od kwiatostanów lobelii Na odsłoniętych po spadku wody brzegach występuje rosiczka okrągłolistna, co ciekawe podłoże nawet nie jest piaszczysty tylko żwirowe, niestety przy tak niskim poziomie wody rosiczki są silnie przesuszone, ale funkcjonują tak już od kilku lat. Edytowane 30 Lipca 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Trochę innych zdjęć zrobionych przy okazji wypadów terenowych Calla palustris Batrachium circinatum Zmrocznik wilczomleczek - gąsienica Grążel żółty i mięta wodna Jezioro Łąckie Smerek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Wow piękny ten Smerek, aż nie mogę uwierzyć, że to ten sam, który ja znam Skąd to zdjęcie było robione i jak się tam znalazły te cudowne chmury ? Nie mów już nigdy więcej, że te zdjęcia to tylko zasługa natury ! Proszę o więcej Bieszczad Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi