Skocz do zawartości

Torfowiska, jeziora i inne ekosystemy w moim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd to zdjęcie było robione

Z czerwonego szlaku od Przełęczy Orłowicza być może? Ale się cieszę, w następny piątek wyruszam w Bieszczady, aaa! ;D Może ktoś chciałby się ustawić na wspólny szlak?

Edycja: nie, chyba z któregoś z tych ostańców za Smerekiem (w kierunku Kalnicy) bo widok z nich na wschód pokazuje krzyż na szczycie, a to narodziny dnia, a nie jego zgaśnięcie, jak sądzę. Kto z Was wie, co oznacza nazwa tego szczytu i wsi leżącej u jego podnóża? Do wygrania lizak i nasiona Sarracenia flava rugelii x flava ornata - dla pierwszej osoby. Przepraszam za offtop.

Wygrał Tomason.

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

nie, chyba z któregoś z tych ostańców za Smerekiem (w kierunku Kalnicy) bo widok z nich na wschód pokazuje krzyż na szczycie, a to narodziny dnia, a nie jego zgaśnięcie, jak sądzę.

Faktycznie to widok z ostańców za Smerekiem - ale to zachód słońca w połowie listopada, najgorzej było wracać po ciemku na dół, ale jak widać na szczycie jeszcze było sporo ludzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Kosa ja będę dopiero we wrześniu, musi mi dziecko podrosnąć jeszcze odrobinkę ;) Zresztą na razie nie jestem najlepszym kompanem na trasy, z niemowlakiem i dwulatkiem pod pachą ;)

Dokkrb świetne te chmury. Nie raz byłam na szczycie w takich warunkach ale mój aparat nie potrafi takich ładnych zdjęć robić :)

No i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jesienią chyba tam najpiękniej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Parę zdjęć z Bieszkowic :

post-6044-1407088247_thumb.jpg

post-6044-1407088264_thumb.jpg

post-6044-1407088354_thumb.jpg

Zdjęcia rosic z góry, bo troszkę nie miałem zaufania do poduch torfowców. ;)

Obovata :

post-6044-1407088511_thumb.jpg

Dwie foty w drugim poście ;)

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że zdjęcia się podobają

Może tym razem coś z innego końca Polski (Karkonosze), w Wielkim i Małym Stawie prowadziłem już kilka razy badania, głównie na zlecenie Karkonoskiego PN, stąd zdjęcia.

Podwodne z tych jezior wrzucę w kolejnych postach, a na początek trochę widoczków z wycieczek.

Karkonosze_727.jpg

Wielki_Staw_2547.jpg

Karkonosze_802.jpg

aKarkonosze_117.jpg

Mały Staw

Maly_Staw_034.jpg

Maly_Staw_1172.jpg

Wielki Staw

Wielki_Staw_2445.jpg

Wielki_Staw_2603.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżdżę co najmniej raz w roku :) i mogę powiedzieć tylko jedno - W Twoim obiektywie wyglądają jak zdjęcia z Hobbita ;).

Edit: A dosyć blisko stąd są rosiczki . Eehh dla mnie wszędzie jest blisko, gdy jestem w Karkonoszach:) .

Edytowane przez Sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

Obiecany podwodny świat Wielkiego Stawu.

Wielki_Staw_117.jpgWielki_Staw_165.jpg

Najcenniejszą rośliną jaka występuje w Wielkim Stawie jest Isoetes lacustris - poryblin jeziorny , gatunek wskaźnikowy jezior lobeliowych, które występują w Polsce głównie na Pomorzu (przedstawiałem je już w innych postach), trafia się tylko w około 120 jeziorach i co ciekawe jest to paprotnik.

Wielki_Staw_453.jpgWielki_Staw_729.jpgWielki_Staw_2039.jpg

Wielki_Staw_562.jpgWielki_Staw_691.jpg

Wielki_Staw_2376.jpg

W wielu miejscach są tylko gołe skały często opadające prawie pionowo

Wielki_Staw_1320.jpg

trafiają się też pozostałości starych pojemników

Wielki_Staw_3003.jpg

Odnośnik do odpowiedzi