Cephalotus Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Poryblin we Wielkim Stawie, a to Ci ciekawostka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2014 Kilka zdjęć podwodnych z Małego Stawu, nie ma tu poryblina, ale jest więcej gatunków, głównie mszaki. Woda nie jest tak przejrzysta jak w Wielkim Stawie, ze względu na humusowe wody dopływające z torfowisk pod Śnieżką. z tego względu jest też nieco żyźniejsza i miejscami jest sporo glonów. Callitriche hamulata Fontinalis antipyretica czyli mech zdrojek jeżogłówka Sparganium angustifolium, bardzo często występuje tylko w młodocianej podwodnej formie Pod wodą trafiają się nawet skrzypy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Wracając na Pomorze chciałem zaprezentować odwiedzone wczoraj torfowisko nad jeziorem Czarnym (54.091010, 17.866370) na południe od Łubiany, koło Kościerzyny. Torfowisko jest mocno rozkopane przez pozyskiwanie torfu (dawno temu), znaczna część torfianek zarosła, ale co większe funkcjonują jako wolno zarastające oczka śródtorfowiskowe, z dużą ilością grzybieni, rzadziej grążeli. Co co dla mnie było największym zaskoczeniem to ogromna populacja pływacza drobnego, niektóre oczka są całkowicie przez niego zarośnięte, natomiast z rosiczek występuje tylko okrągłolistna, bardzo drobna, ale w bardzo dużych ilościach. Oczywiście całe spektrum roślin bagiennych związanych z torfowiskami wysokimi i przejściowymi. Jezioro Czarne Oczka z pływaczem drobnym Drosera rotundifolia Grzybienie białe zarastają niektóre oczka Bagnica torfowa Czermień błotna Calla palustris Wrzos Calluna vulgaris Siedmiopalecznik błotny Comarum palustre Przygiełka biała Rhynchospora alba Miejscami jeszcze kwitła żurawina Oxycoccus palustris, choć na ogół wszędzie ma owoce Bażyna czarna Empetrum nigrum ma już dojrzałe owoce - mało smaczne, ale zjadliwe (w smaku skrzyżowanie jałowca i aronii) Napotkane zwierzaki na torfowisku (to zdjęcia mojego syna), najczęściej to żaby walczące z gąszczem pływacza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Podczas letnich wyjazdów trafiłem na malowniczy zbiornik położony koło Korne k. Kościerzyny (54.132184, 17.827725) otoczony z każdej strony torfowiskiem i nasuwającym się na wodę płem torfowcowych. Tylko w niewielkich fragmentach pozyskiwano torf i tam pozostały jeszcze nie zarośnięte całkowicie torfianki, ale w ogromnej większości zbiornik i jego otoczenie ma charakter naturalny, choć zbiornik jest prywatny i są nad nim postawione dwa domki letniskowe. Pomniejsze oczka są silnie zarośnięte przez roślinność wodną i bagienną, ale główny zbiornik jest najprawdopodobniej głębszy (ponad 4m), bo nymfeidy występują tam tylko przy krawędzi pła. Na ple najliczniej występują torfowce brunatne, miejscami są niewielkie zagłębienia z przygiełką białą (Rhynchospora alba), trafia się także bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliata) a w wodzie dodatkowo siedmiopalecznik błotny (Comarum palustre) i tojeść bukietowa (Lysimachia thyrsiflora). Z owadożerów na torfowisku dominuje rosiczka okrągłolistna, która występuje nie tylko na torfowcach ale nawet w wodzie Sporadycznie trafia się długolistna Ale znalazłem też najprawdopodobniej ich mieszańca (D. x obovata) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Września 2014 Autor Share Napisano 3 Września 2014 Czasami potrzebuję wyjść na suchy ląd i nawet w mało naturalnych ekosystemach - agrocenozach - próbuję znaleźć coś ciekawego, choćby jakiś ciekawe ujęcie. Zdjęcia z wypoczynku na wsi pod Radomiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Świetne zdjęcia. Właściwie każde nadaje się do oprawienia w ramki i na ścianę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Zdjęcia maków robią wrażenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Fotki przecudne Ale mam pytanie z innej beczki: Dokkrb - trafiłeś kiedyś na na naturalne stanowisko Aldrowandy w Polsce poza tymi podanymi w Wigipedii ? Szczerze mówiąc, czekam na to, aż pojawi się w tym temacie (wiem, że to kwestia czasu) i doczekać się nie mogę Edytowane 3 Września 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Września 2014 Autor Share Napisano 3 Września 2014 Cieszę się że zdjęcia się podobają, dzięki wszystkim Ale mam pytanie z innej beczki: Dokkrb - trafiłeś kiedyś na na naturalne stanowisko Aldrowandy w Polsce poza tymi podanymi w Wigipedii ? Szczerze mówiąc, czekam na to, aż pojawi się w tym temacie (wiem, że to kwestia czasu) i doczekać się nie mogę Niestety stanowisk aldrowandy nie znam i nigdy nie widziałem w naturze, zawsze się jednak zastanawiam czy podawanie do publicznej wiadomości takich informacji o bardzo rzadkich gatunkach jest właściwe, bo dostęp do informacji w internecie ma każdy, a nigdy nie wiadomo jak ktoś je wykorzysta, dlatego nie znajdzie się dokładnych informacji (albo nie powinno) gdzie iść aby zobaczyć żółwia błotnego czy trufle, chociaż wiadomo w jakich okolicach występują, dla wielu ludzi takie informacje to tylko biznes, choć akurat w przypadku aldrowandy to chyba nikt interesu by nie zrobił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Wikipedia za to zdradziła siedliska aldrovandy w Polsce. Mam nadzieję że podane tu przeze mnie informacje nikomu nie posłużą w złych celach, ale skoro są udostępnione w jednej z najczęściej odwiedzanych stron internetowych świata, to czuję się w pewien sposób usprawiedliwiony: " W Polsce występuje bardzo rzadko, na rozproszonych stanowiskach. Spotkać można ją w jeziorze Mikaszówek łącznie z rozlewiskiem kanału przy śluzie Rygol, w jeziorach Krzywe, Kruglak i Orle na Pojezierzu Augustowskim, w jeziorach Długim i Moszne w obrębie Poleskiego Parku Narodowego, w jeziorze Ostrowo koło Pniew w Wielkopolsce. W ostatnich latach była reintrodukowana na 6 stanowiskach: w jeziorze Łuckie w Poleskim Parku Narodowym, w jeziorach Płotycze, Pereszpa, Orchowo i Hańskim w Lasach Sobiborskich, w jeziorze Jeziorko we Włocławsko-Gostyńskim Parku Krajobrazowym. Stworzono także 6 stanowisk zastępczych na jeziorze Chylniki, Krzywule, Studzieniczne, w rozlewisku Kanału Augustowskiego koło Płaskiej w Puszczy Augustowskiej, oraz w rezerwatach Mokradła Sułowskie koło Rzepina i Bagno Mostki na Pojezierzu Brodnickim, a także zbiornik wędkarski Dąbrowa w Tyszowcach woj. lubelskie" Szkoda że jej status to "wymierający, krytycznie zagrożony". Dokkrb! Mam nadzieję że www.rosliny-owadozerne.pl zorganizuje jeszcze raz "kalendarz owadożerny" i chciałbym w nim widzieć Twoje zdjęcia, jak nie wszystkie - to dzielone z Kropką, Hesperydą i wieloma innymi użytkownikami. Ja z kolei mam nieco inne pytanie: Czy oprócz naszego forum, są jeszcze jakieś fora, na których dzielisz się swoimi zdjęciami i wiedzą? Pytam bo tu - jesteśmy niejako ukierunkowani - względem owadożerności roślin, oraz Ty dzielisz się przede wszystkim zdjęciami z tego obszaru botaniki (choć jak widać po zdjęciach spod Radomia - nie zawsze;p). Jednak chciałbym poczytać i podziwiać również inne ekosystemy, biotopy i różnorodności gatunkowe Polski i poszerzyć nieco horyzonty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 Ja z kolei mam nieco inne pytanie: Czy oprócz naszego forum, są jeszcze jakieś fora, na których dzielisz się swoimi zdjęciami i wiedzą? Pytam bo tu - jesteśmy niejako ukierunkowani - względem owadożerności roślin, oraz Ty dzielisz się przede wszystkim zdjęciami z tego obszaru botaniki (choć jak widać po zdjęciach spod Radomia - nie zawsze;p). Jednak chciałbym poczytać i podziwiać również inne ekosystemy, biotopy i różnorodności gatunkowe Polski i poszerzyć nieco horyzonty. Nie lubię się dzielić, w sensie zajmowania zbyt wieloma rzeczami na raz, bo na ogół angażuję się całym sobą i na więcej nie mam czasu, stąd tylko działam tylko na tym forum. Być może niedługo będę mógł pokazać więcej zdjęć, bo żona przygotowuje naszą rodzinną stronę (ze względu na to że wszyscy zajmujemy się po trosze fotografią), ale niestety też to zajmuje czas i jeszcze trochę zajmie. Za sugestią Kosy1984 tytuł tego tematu tak został zmieniony, abym mógł tutaj wstawiać różne zdjęcia nie tylko owadożerów. Ze względu na pojawiające się na Shoucie sygnały o atakach pająków, chciałem przedstawić kilku przedstawicieli, których napotkałem w różnych ekosystemach, a niektóre wyglądają na całkiem sympatyczne i niegroźnie. Może uda się zidentyfikować napastnika, który atakował forumowiczki. Nie biorę się za podpisywanie nazw bo pewnie większości nie byłbym w stanie prawidłowo oznaczyć. kto policzy ile jest na tym zdjęciu pająków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Jak pisałem w temacie o swoich roślinach, cały czas mam bałagan z tłustoszami, rosną już 3 lat na dziwnym podłożu, w którym posadził je kolega. Postanowiłem jeszcze wy tym roku zrobić z nimi jakieś paludarium z ciekawymi skałkami, ale nie bardzo mi się podobają te skałki z lawy, raczej skłaniałbym się do wapiennych, dlatego wymyśliłem sobie że poszukam inspiracji w Ojcowskim Parku Narodowym. A że małżonka koniczynie chciała odwiedzić Kraków, to uznałem że lepsza okazja szybko się nie trafi, przy okazji złaziliśmy trochę Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie, gdzie nocowaliśmy w Brandysówce pod Sokolicą. Potoczek Będkówka z małym wodospadem, położonym tuż przy bardzo urokliwej skałce zw. Dupa Słonia. A że pogoda nie bardzo dopisywała, bo lało (jak prawie zawsze gdy jestem w górach), to chętnie zwiedziliśmy Jaskinię Łokietka Brama Krakowska i trochę skałek, z daleka wrażenia nie robią, ale taką spękaną strukturę będę chciał uzyskać w paludarium, jasne skałki z ciemnym torfem będą się dobrze komponowały. Asplenium adulterinum Prątnik Ojców Ruiny zamku w Ojcowie Maczuga Herkulesa - tego dnia pogoda jak widać dopisała Wracając z Ojcowskiego PN zahaczyłem o Pogorię I, aby zobaczyć w końcu jak w naturze wyglądają nasze tłustosze, ale to już następnym razem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Te trzy kolory liścia grzybieni... Mistrzostwo. Inne zdjęcia też zwalają z nóg. Aż się łezka w oku kręci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 Dzięki Cephalotus Powinno Ci się spodobać torfowisko niskie ze storczykami, które odwiedziłem w sierpniu, mianowicie Rezerwat Bagno Stawek (Leśnictwo Antoniewo, w Zaborskim PK, 53.896576,17.544515). Zwiedziłem tylko zachodni kawałek torfowiska, położony blisko jeziora Gardliczno, gdzie właśnie pojechałem ponurkować. Bagno Stawek jest znane z całej grupy ciekawych i objętych ochroną roślin m.in. wyblin jednolistny, lipiennik Loesela, bagno zwyczajne, żurawina drobnolistna, kruszczyk błotny, storczyk szerokolistny, listera jajowata. Z rosiczek podawane są czasem okrągłolistna i długolistna, a w innych informacjach okrągłolistna i pośrednia, będąc tam ok. 30 minut spotkałem tylko okrągłolistną. Nie był to okres na zdjęcia storczyków, ale zróżnicowanie gatunkowe jest tu ogromne, z tego powodu właśnie wolę torfowiska wysokie które są ubogie, bardziej jednorodne i nudne, i dla mnie jako zwolennika minimalizmu na zdjęciach - lepszym obiektem do poszukiwania ciekawych ujęć. Dlatego większość spotkanych tu roślin jest dla mnie zupełnie nieznana. tylko miejscami torfowisko ma charakter wysoki, jako niewielkie fragmenty młodego boru bagiennego w wielu miejscach bardzo licznie występuje zachylnik błotny (Nerecznica błotna - Thelypteris palustris) torfowce trafiają się sporadycznie tworzą głownie niewielkie kępy bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliata) żurawina dziewięciornik błotny (Parnassia palustris) wierzbownica błotna (Epilobium palustre) rosiczka okrągłolistna, która nie rośnie na torfowcach, jak na torfowisku wysokim tylko wśród mchów brunatnych przekwitnięty fiołek błotny (Viola palustris) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Ciąg dalszy: Część 3. KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi