Jaca-Dzbanecznik Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Szczupak z upolowanym Okoniem Super ujęcie, dla takich chwil sam dał bym nura w tą zimną wodę Jestem pod dużym wrażeniem EKSTRA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Mi też się bardzo podoba zdjęcie ze szczupakiem, dobry moment uchwyciłeś. Jakie rośliny występują w tle tego zdjęcia? Jakieś glony czy rośliny wyższe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Mi też się bardzo podoba zdjęcie ze szczupakiem, dobry moment uchwyciłeś. Jakie rośliny występują w tle tego zdjęcia? Jakieś glony czy rośliny wyższe? To właśnie dominujące w tych stawach glony, ale dzięki ich obecności woda jest całkiem przyzwoita jeżeli chodzi o przejrzystość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Świeże zdjęcia, robione w piątek 13 lutego nad jeziorem Wałachy i pobliskimi oczkami śródtorfowiskowymi we Wdzydzkim Parku Krajobrazowym. Jezioro jest silnie wykorzystywane rekreacyjnie, stąd bardzo zabudowane zabudową nietrwałą nawet w wodzie. Budki dla ptactwa wodnego Nad jeziorem udało mi się zrobić zdjęcia raniuszka (Aegithalos caudatus), kilkanaście osobników brało pierwszą kąpiel w wodach roztopowych jeziora. Liczne oczka śródtorfowiskowe z niewielkimi pasami pła torfowiskowego tworzącymi się na obrzeżach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Dziękuję za dzisiejszą przechadzkę nad jeziorem i w Parku - było SUPER . Tak jak zawsze . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 ahh człowiek przez zimę zasiedział się w domu, a trzeba powykorzystywać tanią ropę i wybrać się gdzieś Te zdjęcia skutecznie motywują i obalają argument aury jako wymówki do podrózy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Dziękuję Wam, ja często w domu nie mogę usiedzieć i wyciągam rodzinkę na spacer, niezależnie od pogody, wczoraj korzystając z ładnej pogody byłem w Rezerwacie Pełcznica, o którym już pisałem i prezentowałem zdjęcia. Początek spaceru - Jezioro Borowo, koło Nowego Dworu Wejherowskiego. W drodze nad Jezioro Pałsznik Jezioro Pałsznik Torfowisko nad Pałsznikiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Bardzo udane zdjęcia "pod światło". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Lutego 2015 Autor Share Napisano 21 Lutego 2015 Dzięki Niekumaty W Gdańsku już pełno Śnieżyczki przebiśnieg (Galanthus nivalis), ale bez śniegu W zeszłym roku można było robić zdjęcia w śniegu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Jak co roku pojawiłem się nad jeziorem Zawiad, po spadkupoziomu wody bardzo obficie rośnie lobelia jeziorna (Lobelia dortmanna) Jezioro Zawiad Mały (inaczej zwane Czarne) na krańcu jeziora Zawiad Wśród dywanu torfowców w zbiorniku rośnie grążel żółty - woda wydaje się mniej zabarwiona niż w poprzednie lata. Oczywiście bardzo obficie występują rosiczki Drosera rotundifolia Drosera anglica Drosera x obovata Drosera anglica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Już dawno nic nie wrzucałem w tym temacie, ale tylko z braku czasu, bo sporo jeżdżę i fotografuję, Jest to chyba najlepsza pora aby pokazać jak wyglądają pomorskie torfowiska jesienią, zdjęcia z zeszłego tygodnia z jeziorek śródtorfowiskowych położonych w okolicy Męcikału w Borach Tucholskich. Pływacze Rosiczki rosną jeszcze tylko w wodzie, na torfowcach już tylko w formie turionów, które można zlokalizować po kwiatostanach Torfowce Żurawina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Świetne zdjęcia! Zazdroszczę, ze masz okazję odwiedzić tyle torfowisk. Rozumiem, że odwiedzasz je w ramach badań naukowych. Zdradzisz jaka jest tematyka tych badań? Edytowane 25 Października 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Świetne zdjęcia! Zazdroszczę, ze masz okazję odwiedzić tyle torfowisk. Rozumiem, że odwiedzasz je w ramach badań naukowych. Zdradzisz jaka jest tematyka tych badań? Dzięki Takie obiekty odwiedzam obecnie na ogól zupełnie prywatnie, tylko nieliczne są obiektami badań, albo częściej tematem opracowań waloryzacyjnych, np przygotowywanych Projektów Ochrony konkretnych rezerwatów. Kilka lat temu i przez kilka lat faktycznie prowadziłem badania takich jezior śródtorfowiskowych, i tych ze zdjęć także, w ramach projektu KBN pt. "Geneza, dynamika i środowiskotwórcza rola małych układów jeziorno-torfowiskowych na obszarach morenowych i sandrowych Pomorza", ale także w ramach kilku innych grantów dotyczących struktury roślinności podwodnej jezior, w tym także były obiektem badań do mojej habilitacji, którą mam nadzieję niedługo wydrukuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Listopada 2015 Autor Share Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Byłem ostatnio również w Rezerwacie Jezioro Moczadło, w Borach Tucholskich - to ciekawe miejsce dużej populacji rosiczek rosnących na piasku Jest ono jeziorem lobeliowym z charakterystycznymi dla tej grupy zbiorników gatunkami roślin podwodnych, jak Lobelia dortmanna i Luronium natans Po spadku poziomu wody odsłonił się znaczny fragment piaszczystego brzegu jeziora, na którym cały czas rośnie lobelia miejscami z licznymi rosiczkami, przede wszystkim rosiczką pośrednią. Niestety większość tych rosiczek jest już sucha (czarne plamy na zdjęciu), mają tylko pączki zimowe, ale jeszcze pojedyncze rośliny wyglądają całkiem przyzwoicie. Miejscami bardzo obficie kwitły, teraz owocują, a duża ilość nasion sugeruje że w przyszły roku rosiczek będzie tu jeszcze więcej Bardzo dużo było też kwiatostanów Drosera rotundifolia, która rośnie w nieco większej odległości od wody, ale też na piasku. Na torfowiskach takiego zagęszczenia roślin nie widziałem. Żałuję tylko, że nie przyjechałem tu latem, bo musiało to wyglądać niesamowicie. Edytowane 1 Listopada 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Rozpocząłem właśnie wyjazdy w teren, w tym roku badania dotyczą głównie jezior kwaśnych stąd często będę widział rośliny mięsożerne Pierwszym zbiornikiem było jezioro Dzierstno. Jest to jezioro lobeliowe, Lobelia obecnie kwitnie Miejscami rozwinęło się na brzegu pło torfowcowe, oczywiście z rosiczkami W niektórych miejscach na ple występuje grążel żółty W jeziorze bardzo licznie występuje jeżogłówka pokrewna, objęta ochroną gatunkową Jak w przypadku większości jezior spadek poziomu wody jest duży, a na odsłoniętym piasku rosną rosiczki, głównie okrągłolistna oczywiście na tym odsłoniętym brzegu występuje także Lobelia jeziorna a trafia się także widłaczek torfowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi