dokkrb Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Zdjęcia z jeziora Modrego (zwane Błękitne) koło Soszycy Oczywiście to kolejne jezioro lobeliowe Lobelia dortmanna Littorella uniflora i oczywiście na brzegu Drosera rotundifolia Która najciekawiej wygląda na pionowych skarpach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 Jezioro Jelenie Duże niedaleko Bytowa Jest to jezioro lobeliowe, chociaż lobelia lobelia nie występuje, natomiast rośnie tu bardzo licznie poryblin kolczasty Isoetes echinospora, który ma w Polsce tylko kilka stanowisk, aktualnie chyba 8. Isoetes echinospora W wodzie jak i na piaszczystym brzegu rośnie sit drobny Juncus bulbosus Oczywiście na piaszczystym brzegu sporo Drosera rotundifolia, która po deszczach jest silenie zasypywana piaskiem W niektórych częściach jeziora woda jest nawet bardzo przejrzysta Natomiast w niektórych bardzo silnie zabarwiona Jest to wynik dopływu wód z torfowisk, akurat byłem po silnych deszczach stąd takie ciekawe efekty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Uwielbiam lobelie, tak bardzo chciałbym ją sobie pohodować... Ale obawiam się, że mógłbym nie mieć dla niej odpowiednich warunków, więc będę ją sobie tylko zdalnie podziwiał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) Uwielbiam lobelie, tak bardzo chciałbym ją sobie pohodować... Ale obawiam się, że mógłbym nie mieć dla niej odpowiednich warunków, więc będę ją sobie tylko zdalnie podziwiał. Niestety nie jest prosta hodowla lobelii, mój szef miał projekt introdukcji lobelii w jeziorze, w którym wyginęła, ale niestety nie udała się gdyż ona wymaga odpowiedniego grzyba w podłożu (z tego co pamiętam), więc sprawa nie jest prosta. U mnie w szklarni przez dwa lata wytrzymała na podłożu pobranym z jeziora, więc przy odpowiednich warunkach się da, ale pewniejsze jest utrzymanie stanowisk w warunkach naturalnych. Edytowane 24 Lipca 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 Nie bez powodu lobelia jeziorna jest nazywana Stroiczką jeziorną, na prawdę dodaje bardzo wiele do wyglądu jeziora i jego wód Dla przykładu zdjęcia z jeziora Pomysko, w Soszycy koło Bytowa Littorella uniflora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Dwa dni temu byłem na badaniach w Borach Tucholskich i prowadziłem pomiary w Jeziorze Sosnówek, które badałem już kilka razy, ale obecnie po tych spadkach poziomu wody byłem mile zaskoczony ilością rosiczek na piasku - sami zobaczcie jak to wygląda Zbiornik jest oczywiście jeziorem lobeliowym, położonym tuż przy granicy Parku Narodowego Bory Tucholskie - użytek ekologiczny. Lobelia dortmanna Fragment takiego odsłoniętego brzegu Głównie Drosera intermedia Drosera rotundifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Kolejne stanowisko rosiczek nad brzegiem jeziora, już opisywałem to jezioro (post #190) Jezioro Moczadło - Rezerwat Przyrody Jest to kolejne jezioro lobeliowe W jeziorze występuje Luronim natans Drosera intermedia Drosera intermedia i Lobelia dortmanna Drosera rotundifolia Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 jakie "chaszcze" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Wow tyle rosiczek jak do tej pory takie rosiczkowe dywaniki lub większe widziałem w kilku miejscach na Śląsku Czy tam obok tej rotundifolii widzę Hydrocotyle vulgaris? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Wow tyle rosiczek jak do tej pory takie rosiczkowe dywaniki lub większe widziałem w kilku miejscach na Śląsku Czy tam obok tej rotundifolii widzę Hydrocotyle vulgaris? Dokładnie tak, Hydrocotyle występuje dość często nad brzegami tych jezior, także w towarzystwie rosiczek Ale równie często trafia się w wodzie, w płytkich strefach - tu jezioro Obrowo Małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Co do tego Hydrocotyle vulgaris mam pecha. Byłem na nie jednym torfowisku i tylko dwa razy (poza moim województwem) udało mi się zobaczyć ten gatunek m.in. w okolicy rezerwatu Janiewickie Bagno. A czytałem że nie jest taki wcale rzadki. Nigdy tego gatunku nie widziałem też w towarzystwie rosiczek. Fotografowanie jezior lobeliowych zostawię sobie na przyszły rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Byłem kilka dni temu ponownie nad Jeziorem Żuromińskim i przyległymi torfowiskami (prezentowałem już w postach #20, 21, 27, 28). Jezioro Żuromińskie Jedno z torfowisk nad Jeziorem Żuromińskim Bagnica torfowa Scheuchzeria palustris Torfowce Przygiełka biała Rhynchospora alba Oxycoccus palustris = Vaccinium oxycoccus No i wreszcie rodzynki tego miejsca tj. rosiczki - Drosera rotundifolia Drosera anglica Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Kilka dni temu ponownie byłem w Słowińskim Parku Narodowym, niestety pogoda nie dopisała, ale rosiczki znalazłem zaraz przy szlaku. Jezioro Łebsko Tu przy ogrodzeniu rosną właśnie rosiczki niestety roślin dużo, nie ma jak zrobić porządnych zdjęć i widłaczek torfowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Zdjęcia rosiczek z projektowanego rezerwatu "Lisia kępa" Drosera intermedia i D. anglica Drosera intermedia Drosera anglica Drosera rotundifolia Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 Latem prowadziłem badania w Rezerwacie Przyrody Pełcznica (to już kolejne badania jezior Wygoda i Pałsznik), a niedawno byłem w okolicy na grzybach, stąd trochę zdjęć Jezioro Wygoda Sparganium angustifolium Drosera anglica Drosera rotundifolia Kilka zdjęć z lata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi