dokkrb Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Jesienny spacer po Kaszubskim Parku Krajobrazowym Rezerwat Przyrody Kurze Grzędy, Jezioro Wielkie Rezerwat Przyrody Jezioro Turzycowe Rezerwat Przyrody Jezioro Turzycowe, Jezioro Duże, położone na południe od Jeziora Turzycowego Nuphar lutea Jedyna rosiczka jaką spotkałem - R. okrągłolistna Drosera rotundifolia Żurawina błotna Oxycoccus palustris = Vaccinium oxycoccus Edytowane 10 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Myślałem że rosiczki już zimują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Myślałem że rosiczki już zimują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Myślałem że rosiczki już zimują Większość już zimuje, i są praktycznie tylko w postaci turionów, ale pojedyncze osobniki cały czas mają jeszcze owadożerne liście, które nie uległy rozłożeniu, tak jak ten osobnik, nowe liście już tworzą turion, ale stare jeszcze funkcjonują. Sporo rosiczek jest natomiast jeszcze w wodzie, jako formy podwodne, te utrzymują się znacznie dłużej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 Zdjęcia z wczorajszego wyjazdu do projektowanego rezerwatu Motowęże koło miejscowości Daszki we Wdzyckim Parku Krajobrazowym - to spory kompleks obejmujący wiele zagłębień, które zajmują jeziora, małe oczka śródtorfowiskowe i torfowiska. Podwodne turiony Drosera anglica Sphagnum cuspidatum Lycopodium annotinum Batrachospermum Utricularia minor Lycopodium annotinum Drosera rotundifolia Drosera intermedia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Miejsce bajeczne! Zakochałem się! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Piękne zdjęcia, piękne miejsca, piękna przyroda i piękne rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 31 Października 2016 Autor Share Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Przyznam się że ja też jestem oczarowany tym miejscem, bo dotąd nie zwiedziłem go tak dokładnie, na pewno będę w przyszłym roku latem, bo musi to wtedy nieźle wyglądać. Edytowane 31 Października 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Listopada 2016 Autor Share Napisano 12 Listopada 2016 Pierwsze śniegi w tym roku - dzisiejszy spacer brzegiem Jeziora Zawiat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Zimowe zdjęcia z Rezerwatu "Beka" Rzeka Reda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Na torfowiskach rosiczki ruszyły Byłem dzisiaj nad trzema niewielkimi zbiornikami koło Kościerzyny (Łubiana; 54°04'57.3"N 17°51'17.9"E; 54°05'01.6"N 17°51'35.8"E i 54°05'19.8"N 17°51'52.9"E) Oczko1 Oczko 2 Drosera rotundifolia Jezioro Czarne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Lutego 2019 Autor Share Napisano 4 Lutego 2019 Ciąg dalszy: Cześć 4. KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi