dokkrb Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Cześć 1. KLIKNIJ TUTAJ. Cześć 2. KLIKNIJ TUTAJ. Część 3. KLIKNIJ TUTAJ. Trochę zdjęć z długiego weekendu, podczas którego udało mi się odwiedzić kilka ciekawych obiektów. Na początek malownicze jeziorko dystroficzne koło Studzienic (54°06'25.3"N 17°34'56.2"E), ze wszystkimi krajowymi rosiczkami. Drosera anglica Drosera intermedia Drosera rotundifolia Drosera x obovata Edytowane 5 Lutego 2019 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Fantastyczne miejsca, zdjęcia i rośliny. Ostatnio pojeździłem trochę w poszukiwaniu jakichś torfowisk, ale niestety nie udało mi się nic namierzyć :-( Prawdopodobnie źle szukałem. Wytyczyłem miejscówki na podstawie map topograficznych, ale na miejscu nie znalazłem żadnych RO. Macie może jakieś namiary na torfowiska w okolicach Szczecina? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2017 Dzięki Maćku, ja Ci nie pomogę, tak daleko na zachód nie zapuszczam się w poszukiwaniu rosiczek, ale im bardziej na zachód takich stanowisk jest po prostu mniej. Ciąg dalszy zdjęć z jeziorka dystroficznego koło Studzienic Drosera intermedia Vaccinium oxycoccus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 28 Czerwca 2017 Share Napisano 28 Czerwca 2017 Masz talent do wynajdowania fajnych miejsc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 im bardziej na zachód takich stanowisk jest po prostu mniej. Ano niestety, niemniej jestem na tropie :-) PS większość fotek (o ile nie wszystkie) na tapetę się nadają. Pogratulować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 Wiecie chłopaki, trochę po tym terenie jeżdżę, więc zawsze jakieś ciekawe jeziorko czy torfowisko się znajdzie, a jak jest pogoda to i uda się trochę fajnych ujęć zrobić. Żabirośl Batrachospermum Tym razem zdjęcia Drosera anglica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Świetne zdjęcia Jestem ciekaw jak właściwie zachowują się tego typu tereny które odwiedzasz? Mam na myśli to, że są to miejsca z gruntem dobrze nawodnionym i w wielu miejscach posiadają znaczne ilości materii organicznej więc i nośność powinna być marna. Innymi słowy: czy nie "wciągnie" cię taki grunt? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Jakie ładne miejsce i zdjęcia też przepiękne. Szkoda, że w mojej okolicy nie ma D. anglica, to taka śliczna roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 (edytowane) Świetne zdjęcia Jestem ciekaw jak właściwie zachowują się tego typu tereny które odwiedzasz? Mam na myśli to, że są to miejsca z gruntem dobrze nawodnionym i w wielu miejscach posiadają znaczne ilości materii organicznej więc i nośność powinna być marna. Innymi słowy: czy nie "wciągnie" cię taki grunt? Dzięki, W tym roku jest w końcu wyższy poziom wody w jeziorach i na torfowiskach, ale przez to faktycznie bardziej niestabilnie na torfowiskach, bo te maty torfowców pływają przecież po powierzchni i przy tak silnie obecnie uwodnionych siedliskach organogenicznych zapada się człowiek szybko, widać to też po zdjęciach, bo stojąc przy krawędzi pła całość szybko idzie pod wodę a rosiczki oczywiście razem z torfowcami, więc zdjęcia musiałem robić szybko, i często udawało mi się zrobić tylko końcówki liści rosiczek zanim wylądowały pod wodą. Zasadniczo gumowce się nie sprawdzają, bo robiąc zdjęcia stałem w miejscu i wodę miałem do kolan, najlepiej jest na bosaka, ja często biegam w butach nurkowych (w takiej piance jest znacznie cieplej), ale jak rok temu wlazłem na zarośnięte torfowcami gałęzie i rozciąłem nogę to teraz raczej biegam w butach terenowych, tylko ich suszenie niestety trwa i często na kolejnym torfowisku muszę wkładać mokre buty, a to mało przyjemne. Jakie ładne miejsce i zdjęcia też przepiękne. Szkoda, że w mojej okolicy nie ma D. anglica, to taka śliczna roślina. Krzyśku nawet na Pomorzu, gdzie takich torfowisk jest dużo to D. anglica trafia się rzadko, takich obiektów z wszystkimi trzema gatunkami jest naprawdę niewiele. Ale jak byłem w 2014 roku pod Dąbrową Górniczą przy zbiornikach Pogoria (chyba 1) to widziałem tam D. anglica - zdjęcia poniżej, więc na południu też pewnie jest na różnych stanowiskach. Poza tym x obovata też tam była. Edytowane 2 Lipca 2017 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 kolejnym torfowisku muszę wkładać mokre buty, a to mało przyjemne. Zabieraj ciepłą wodę do termosu i zalewaj buty przed włożeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 Maćku, to za dużo zabawy, zacząłem już wozić ze sobą gumiaczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 Pierwsze zdjęcia z tegorocznych badań terenowych, niestety w tym roku badania skupiają się na silnie przekształconych jeziorach, ale właśnie trafiła się w miarę dobrze zachowana perełka - jezioro Trzechowskie (53°52'24.7"N 18°14'20.5"E), koło Starogardu. Utricularia vulgaris Potamogeton perfoliatus, Stockenia pectinata Potamogeton perfoliatus Ceratophyllum demersum Utricularia vulgaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 17 Lipca 2017 Share Napisano 17 Lipca 2017 Te małże fajnie wyglądają :-) czy to szczeżuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 20 Lipca 2017 Autor Share Napisano 20 Lipca 2017 Te małże fajnie wyglądają :-) czy to szczeżuje? Wydaje mi się że to raczej skójki W okraju torfowiska koło jeziora Żuromińskiego, które często odwiedzałem i odwiedzam nadal, natrafiłem na liczną populację wielkich Utricularia vulgaris, wiele z nich ma koło metra długości, duże pułapki i aktualnie kwitną. Jezioro Żuromińskie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lipca 2017 Share Napisano 21 Lipca 2017 Jakim cudem to torfowisko przy polu jeszcze się nie zeutrofizowało do reszty? Czy może jednak psuje się, tylko tego na zdjęciach nie widać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi