tnt112 Napisano 14 Lutego 2019 Share Napisano 14 Lutego 2019 (edytowane) Witajcie, Po dłuższej nieobecności spowodowanej różnym przygodami życiowymi wracam. Projekt małego terrarium cieszącego oko narodził się już 2 lata temu i został sfinalizowany. Znajdowały się w nim D. capensis, D. scropodies, prawdopodobnie D. dielsana, U. sandersonii, U liviada. Podłoże stanowił wysypany na dno perlit, usypany w górkę kwaśny torf oraz na dole 'górki' żywy mech torfowiec. Terrarium było doświetlane dwoma lampkami LED (24 W) O spektrum korzystnym fotosyntezie. Przygód było z nim wiele ale ostatecznie byłem zmuszony przekazać je mojemu wyśmienitemu koledze na przechowanie na pół roku. Niestety kolega chociaż rękę do roślin ma doskonałą terrarium zaniedbał a część roślinek padła. Niedalej jak 2 dni temu postanowiłem wszystko przearanżować, na spodzie pozostaje perlit, natomiast głównym i ostatecznym podłożem będzie żywy torfowiec ( tak będę go strzygł co jakiś czas), Rośliny które przeżyły i pozostały w terrarium: D. capensis, D. dielsana, U. sandersonii, U liviada, Terrarium na razie wygląda ubogo, ale z czasem powinno nabyć barw. A taki rozwój najbardziej cieszy ( przynajmniej mnie ), dlatego też co tydzień będę się starał upubliczniać aktualny wygląd mojego małego torfowiska. Zdjęcia: Pozdrawiam i zachęcam do śledzenia Edytowane 21 Lutego 2019 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 21 Lutego 2019 Autor Share Napisano 21 Lutego 2019 Mała aktualizacja: Zostały dosadzone: U. chrysantha U. pubescens Rośliny powoli budzą się z letargu, następny tydzień powinien przynieść dobre efekty. I kilka fotek ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 28 Lutego 2019 Autor Share Napisano 28 Lutego 2019 Kolejna seria zdjęć, powoli się zieleni ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Mój plan dotyczący cotygodniowej fotorelacji niestety umarł z braku czasu . Ale dzieje się, tłustosze rosną jak szalone, niestety rosiczki czują się nieco gorzej. Dodałem też kolejny element wyposażenia, 1 W wiatraczek, który pomoże utrzymać powietrze w terrarium w delikatnym ruchu. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Moim zdaniem to bardzo fajne terra dla pływaczy ale rosiczki nie koniecznie będą w min szczęśliwe. Jeśli zależy ci na rosiczkach to pomyśl raczej o siostrach z Queensland. Trzymanie w nim capensisa to lekka przesada daj go na parapet na pewno będzie mu tam lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Myślisz, że problem może być w za wysokiej wilgotności podłoża? Zależy mi na zaaranżowaniu go kilkoma gatunkami, tak żeby było ciekawiej. Wcześniejsza wersja była na torfie, nie na torfowcu, i była górka zrobiona w celu utworzenia gradientu wilgotności. I to dawało radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 27 Maja 2019 Autor Share Napisano 27 Maja 2019 Coraz bardziej zielono ^^. W terarium zawitały muchołówka 'Denta Trap', P. Tina i D. Aliciae . Kilka fotek ku uciesze nie tylko mojego oka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 5 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2019 Aktualizacja po ponad miesiącu, Tina rośnie jak szalona, rosiczki dobrze się trzymają, nawet stare nasiona przylądkowej wykiełkowały. Muchołówka prawie całkowicie padła, ale zaczyna się odbijać, jest jeszcze dla niej cień szans. O pływaczach nie ma co mówić zdominowały wszystko ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 5 Sierpnia 2019 Share Napisano 5 Sierpnia 2019 Super sprawa ! Po prostu dno lasu, w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 9 Listopada 2019 Autor Share Napisano 9 Listopada 2019 Stało się i to nawet miesiąc temu. Jedna z lampek led się przepaliła dlatego, stwierdziłem, że czas na zmiany. Kupiłem nowe oświetlenie, nieco bardziej profesjonalne od poprzedniego (https://roraima.pl/pl/p/Oswietlenie-dla-roslin-komplet-42cm-herbs-version/606). Większość żywego mchu została wyrwana. Wszystkie siewki i zagłuszone rośliny zostały wyciągnięte na światło. Dodałem dużo torfu, który ostatecznie zostanie zarośnięty, przez żywy mech. Dorzuciłem kilka elementów martwych w postaci patyczków, żeby ukryć doniczkę z muchołówką i rozgraniczyć rosiczki. Zapraszam do fotorelacji, ogólnie ujęcie terrarium przed i po zabiegu oraz rośliny na miesiąc po operacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 9 Listopada 2019 Share Napisano 9 Listopada 2019 Meeega! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 10 Listopada 2019 Autor Share Napisano 10 Listopada 2019 Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Uważaj tylko na te drewienka, bo lubią pleśnieć, przynajmniej u mnie tak było. Tak to piękna sprawa, z zainteresowaniem czekam na rozwój/rozrost Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Świetnie to wygląda ! Czekam na następny update ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 6 Września 2020 Autor Share Napisano 6 Września 2020 Dawno nic nie było, a troszkę się zmieniło. Zapraszam do oglądania ;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi