Skocz do zawartości

Wysypka na liściach

Kr3C!K

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Posiadam tą rosiczkę juz drugi rok. Wyhodowałem ją z nasionka i tak rosła i rosła.. Jakiś czas temu osiągnęła swoją obecną wielkość i wypuszczała tylko liście otoczone kropelkami. Parę dni temu zauważyłem, że zaczęły one robić się czerwone, kropelki znikły .. dopiero dzisiaj się jej przyjrzałem, wcześniej nie miałem czasu.. i pod starymi liśćmi odkryłem taką "wysypkę" jak na zdjęciach.. co to może być?

post-6304-1551636762_thumb.jpg

post-6304-1551636768_thumb.jpg

post-6304-1551636776_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzisiaj zauważyłem jakieś malutkie dwa czerwone robaczki chodzące po torfie w doniczce z siewką obok tej dużej rośliny.

A roślinka marnieje w oczach, nie mówiąc już o tym że liście przestały rosnąć..

post-6304-1551722957_thumb.jpg

post-6304-1551722964_thumb.jpg

post-6304-1551723009_thumb.jpg

Edytowane przez Kr3C!K
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę roślina siedzi w "błocie" - w moich oczach podłoże jest dalekie od optymalnego. Poza tym sama rosiczka wygląda na chorą. Jest zielona jak sałata więc najpewniej nie otrzymuje wystarczającej ilości światła. Jak to w takich warunkach ma być zdrowe?

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że to " błoto " jak to nazywasz również pojawiło się w momencie gdy zaczęła ona marnieć. Światła ma dużo, rośliny trzymam w terrarium wykonanym z akwarium, jest wentylacja, a światło dostarczane jest przez dwie jarzeniówki Grolux i Aquastar, które świecą po 14 godzin dziennie.

Inne rośliny kwitną, kropelki mają.

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie ograniczyłbym podlewanie do minimum , a na tą wysypke ( pleśń ) proponuję zrosić delikatnie wodą demineralizowana raz dziennie . Topsin lepiej działa na wysypke ;) lecz zostawia białe plamy

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie ograniczyłbym podlewanie do minimum , a na tą wysypke ( pleśń ) proponuję zrosić delikatnie wodą demineralizowana raz dziennie . Topsin lepiej działa na wysypke ;) lecz zostawia białe plamy

Zastosuje się do tego. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że to " błoto " jak to nazywasz również pojawiło się w momencie gdy zaczęła ona marnieć. Światła ma dużo, rośliny trzymam w terrarium wykonanym z akwarium, jest wentylacja, a światło dostarczane jest przez dwie jarzeniówki Grolux i Aquastar, które świecą po 14 godzin dziennie.

Inne rośliny kwitną, kropelki mają.

Czyli co? Nie ma związku między marnieniem rośliny a pojawieniem się błota? Bo z Twojej wypowiedzi wynika, że stało się to w tym samym momencie.

W kwestii światła. Światła rosiczka ma dużo bo Ty tak twierdzisz? Pogoogluj sobie jak wygląda ten gatunek rosiczki przy odpowiednim oświetleniu i porównaj ze swoim okazem.

Błoto + niewystarczająca ilość światła = :skull:

Odnośnik do odpowiedzi