radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 (edytowane) Witam zainteresowały mnie te rośliny ale odrazu przejdę do rzeczy . Kupiłem pierwsza roślinne w Leyor Merlin jakos 29.01.2019 . Podlewam jakoś co 2 dni po 0.5cm wody do podstawki , woda przygotowana odstana, z rośliną jest co raz gorzej po pierwsze to robi się biały nalot na ziemi , pewnie plesc , co do słonca to trzymam na parapecie ale na dzień daje na zewnątrz paprpetu ( ogólnie ma słońce ) jak widać pęd kwiatowy został obcięty już w sklepie , pułapki po woli umierają , A nowe które rosną lub nawet to duża nie reaguje , cały czas jest w jednej pozycji , I tutaj sprawa do was panie i panowie , co robić , zmieniać wodę na destylowaną? Myślę nad zmianą ziemi ( kupić na allegro już taką gotową ) co myślicie o doniczce , ogólnie proszę o poradę, zdjęcia załączam żeby zobaczyć o czym mowa , i przepraszam za błędy w pisowni oraz przepraszam za złą jakość zdjęć bo musiałem przerobić żeby tutaj dać Edytowane 4 Marca 2019 przez radekx662 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Tak na gorąco: - po pierwsze wydaje mi się, że należałoby ją przesadzić - po drugie - podlewać wodą destylowaną (demineralizowaną) - po trzecie - nie wystawiałbym jej teraz na dwór (zbyt duża różnica temperatur) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Autor Share Napisano 4 Marca 2019 Jak zmienię ziemię i kupię wodę to będę aktualizował temat i postepy bede też dawal zdjęcia w jakim jest stanie ale każda opinia będzie przydatna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Nie wiadomo jak długo roślina stała w sklepie i podlewana była "kranówką" - także koniecznie roślinę należy wyjąć z obecnego podłoża, wypłukać korzenie i posadzić w świeży, dobry jakościowo torf sfagnowy (kupienie dobrego jest nielada wyzwaniem). Ponadto proponuję przestawić się z podlewania muchołówki kranówką na wodę destylowaną, demineralizowaną, z filtra odwróconej osmozy lub deszczówką. Proszę też nie przestawiać co chwilę rośliny. Niech stoi w jednym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Autor Share Napisano 4 Marca 2019 Dziś zakupiłem na allegro ziemie dokładnie to : https://allegro.pl/oferta/10l-podloze-dla-m...421a14291fbf951 Jak ziemia przyjdzie to będę przesadzał , co o tej ziemi myślicie? I na temat doniczki czy może być czy lepiej jakaś większa, dziurki od spodu ma jak coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Autor Share Napisano 4 Marca 2019 Kupiłem taka wodę osobiście sam nie jestem pewny co do niej dlatego zanim będę jej używał to poczekam na opinie skąd, dodaje zdj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Autor Share Napisano 4 Marca 2019 Kupiłem taka wodę osobiście sam nie jestem pewny co do niej dlatego zanim będę jej używał to poczekam na opinie skąd, dodaje zdj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Będzie spoko Do podlewania może być każda woda pozbawiona minerałów czyt. deszczówka (z terenów czystych / wiejskich), demineralizowana, destylowana. Z nich destylowana jest najczystsza i ty ją masz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 4 Marca 2019 Autor Share Napisano 4 Marca 2019 Także teraz czekamy na nową ziemię i przesadze ją , znalazłem trochę poradników jak przesadzać ale w sumie nadal mało wiem na ten temat , jak przyjdzie ziemia to jak będę przesadzał to zrobię zdjęcie korzeni jak wygląda w środku, A co mogę być przyczyną że łapy wogle się nie otwierają tylko są w bezruchu i po woli umierają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 Także teraz czekamy na nową ziemię i przesadze ją , znalazłem trochę poradników jak przesadzać ale w sumie nadal mało wiem na ten temat , jak przyjdzie ziemia to jak będę przesadzał to zrobię zdjęcie korzeni jak wygląda w środku, A co mogę być przyczyną że łapy wogle się nie otwierają tylko są w bezruchu i po woli umierają Nowa doniczka nie musi być większa, a stan korzeni ocenimy gdy je zobaczymy. Jeśli część nadziemna nie ma się dobrze znaczy, że problem tkwi w korzeniach - powodem złe podłoże i zła woda. Gdy roślina wyjdzie na prostą (nie stanie się to z dnia na dzień) to zacznie wypuszczać kształtne i sprawne pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 Witam , dziś przyszła nowa ziemia , przesadziłem i od teraz dostaje wodę destylowaną ,dodaje zdjęcia starą ziemię, nową , stan korzeni i stan końcowy, obciołem uchniete liście i pułapki , czekam na opinie od was jak to wszytko wygląda bo średnio się na tym znam jeszcze , także wypowiadać się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Według mnie wszystko wygląda w porządku. Bulwa zdrowa, widać nowe stożki wzrostu wśród korzeni. Roślina teraz zastopuje trochę wzrost, bo zmiana gleby to dla niej duży szok. Ale trochę cierpliwości i dobrych warunków i będzie piękna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Według mnie wszystko wygląda w porządku. Bulwa zdrowa, widać nowe stożki wzrostu wśród korzeni. Roślina teraz zastopuje trochę wzrost, bo zmiana gleby to dla niej duży szok. Ale trochę cierpliwości i dobrych warunków i będzie piękna Nie, w okresie zimowo-wiosennym wymiana podłoża nie jest dla muchołówki szokiem. Roślina ta jest w stanie niemal natychmiast ruszyć ze wzrostem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 Pokazałem zdjęcia jak wygląda jaką wodę teraz będzie miała j jaką ziemia , słońce ma i tutaj pytanie do was czy akurat ta moja wygląda na taką co ruszy ? Pułapki nadal nie otwierają się ani nic, pułapki stoją w miejscu lekko otwarte a nowe jak rosną zaczynają odrazu czernieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Nie, w okresie zimowo-wiosennym wymiana podłoża nie jest dla muchołówki szokiem. Roślina ta jest w stanie niemal natychmiast ruszyć ze wzrostem. Nawiązując do pierwszego postu, roślina nie była poprawnie zimowana, została zakupiona w styczniu w markecie. Co więcej nagła zmiana pH gleby, ilości jonów, wszystko to wpływa na różnice ciśnienia osmotycznego panującego między korzeniem a glebą. Do tego roślina musi się przyzwyczaić. Co więcej naruszenie systemu korzeniowego, przecież nie ma możliwości "ustawienia go" w pierwotny stan, korzenie przy takich zabiegach się niszczą. I niezależnie czy roślina zimuje czy nie to zawsze będzie dla niej większy lub mniejszy szok, można tu dyskutować tylko o wielkości efektu. Pokazałem zdjęcia jak wygląda jaką wodę teraz będzie miała j jaką ziemia , słońce ma i tutaj pytanie do was czy akurat ta moja wygląda na taką co ruszy ? Pułapki nadal nie otwierają się ani nic, pułapki stoją w miejscu lekko otwarte a nowe jak rosną zaczynają odrazu czernieć Spokojnie, daj jej czas. Zrobiłeś co mogłeś, teraz jej kolej na pokazanie woli życia. Jak wszystko pójdzie ok to za miesiąc powinny być efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi