Ptaah Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Nawiązując do pierwszego postu, roślina nie była poprawnie zimowana, została zakupiona w styczniu w markecie. Co więcej nagła zmiana pH gleby, ilości jonów, wszystko to wpływa na różnice ciśnienia osmotycznego panującego między korzeniem a glebą. Do tego roślina musi się przyzwyczaić. Co więcej naruszenie systemu korzeniowego, przecież nie ma możliwości "ustawienia go" w pierwotny stan, korzenie przy takich zabiegach się niszczą. I niezależnie czy roślina zimuje czy nie to zawsze będzie dla niej większy lub mniejszy szok, można tu dyskutować tylko o wielkości efektu. Nie popadajmy w skrajności, bo zaraz zarzucisz mnie schematami cyklu Calvina itp. To naprawdę TYLKO muchołówka, nie heliamfora o wyjątkowo kruchych korzeniach (a i ta wiele wybacza). Przesadziłem tych w swoim życiu tysiące (niekiedy nawet i w środku lata) i na tej podstawie stwierdzam. Chuchanie i dmuchanie zostaw sobie na trudniejsze rośliny od muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Ja pewnie ledwo pod 100 przesadziłem Zgadzam się z tobą. Chciałem tylko zasygnalizować, że dobre efekty przesadzenia nie pojawią się z dnia na dzień Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 Witam znowu roślinaka ma się chyba dobrze , jeszcze w sklepie obcieli jej ped kwiatowy a teraz wlasnie po tym przesadzaniu u mnie ped kwiatowy znowu rosnie i to bardzo szybko tyg temu jeszcze miał dosłownie 1 cm A teraz około 6-7cm , pytanie do was czy obciąć go bo nową ziemia , woda itp. Jak wiecie i drugie pytanie pułapki nie otwierają się całkiem ogólnie nie reagują, ruszam żeby je specjalnie zamknąć A one nic zero reakcji , proszę o pomoc i dodaje zdj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 (edytowane) Bardzo byś ułatwił, gdyby zdania były bardziej zrozumiałe, znowu rosnie i to bardzo szybko tyg temu jeszcze miał dosłownie 1 cm A teraz około 6-7cm , pytanie do was czy obciąć go bo nową ziemia , woda itp. Jak wiecie Odpowiedź na drugie pytanie, co to znaczy nie otwierają się całkiem? Na zdjęciach widać, że są otwarte. Podejrzewam, że odpowiedzi na pytania mogą być takie: - jak nie zamierzasz pozyskiwać nasion, utnij. Jeżeli chcesz mieć z uciętego pędu jakiś pożytek, poszukaj na forum, jak rozmnażać z pędu kwiatowego(wałkowane kilka razy). - Nie zamykają się pewnie przez to, że roślina jest "osłabiona" przesadzaniem, zmianą warunków i nadmierną troską, wynikającą z braku wiedzy. Daj jej czas. Edytowane 21 Marca 2019 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 Opisane powyżej wszytko jest co robiłem z nią , 3 tyg temu około dostała nową ziemię i zmiany wody z wygotowanej zimnej na destylowaną, po za tym zmiana warunków, i tak pułapki są lekko otwarte ale nie całkiem i nawet jak ruszam włoski w środku to zero reakcji , myślałem że jest osłabiona właśnie ale ped kwiatowy dosłownie wystrzelił w górę pułapka kolejna rośnie , dlatego się dziwię że te pułapki nie reagują , słonca ma dużo ale może to nadal za mało , świezo wyrośniete pułapki schną niektore. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Dać jej czas. Do tego jak nabyłeś ją w sklepie, to ze 100% pewnością nie była zimowana, na to wskazuje też obecny kształt liści. Musi swoje odchorować i powinna wrócić do kondycji. Do tego widać, że prócz pędu wypuszcza też nowe liście z pułapkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Opisane powyżej wszytko jest co robiłem z nią , 3 tyg temu około dostała nową ziemię i zmiany wody z wygotowanej zimnej na destylowaną, po za tym zmiana warunków, i tak pułapki są lekko otwarte ale nie całkiem i nawet jak ruszam włoski w środku to zero reakcji , myślałem że jest osłabiona właśnie ale ped kwiatowy dosłownie wystrzelił w górę pułapka kolejna rośnie , dlatego się dziwię że te pułapki nie reagują , słonca ma dużo ale może to nadal za mało , świezo wyrośniete pułapki schną niektore. Po wyglądzie rośliny wnoszę, że ta ma zbyt mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 21 Marca 2019 Autor Share Napisano 21 Marca 2019 W chwili obecnej daje jej światła tyle ile mogę jak na zewnątrz będzie ciepło wtedy będzie miała więcej światła jeszcze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekx662 Napisano 23 Marca 2019 Autor Share Napisano 23 Marca 2019 Jeszcze mam pytanie, ped kwiatowy ma obecnie 7 cm myślę żeby go obciąć , i pytanie do was czy jest sens próbować rozmnożyć z pędu światowego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Jeszcze mam pytanie, ped kwiatowy ma obecnie 7 cm myślę żeby go obciąć , i pytanie do was czy jest sens próbować rozmnożyć z pędu światowego? Dla mnie nie ma to sensu, dla kogoś innego może mieć. Sprawa indywidualna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 Jeszcze mam pytanie, ped kwiatowy ma obecnie 7 cm myślę żeby go obciąć , i pytanie do was czy jest sens próbować rozmnożyć z pędu światowego? Jeśli chcesz mieć więcej muchołówek, to tak, jeśli nie, to nie. Ze zdjęć bulwy wynika, że po tym sezonie i tak będziesz mieć kilka roślinek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi