Fifek9012 Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Witajcie! Jak w temacie muszę was zapytać o hodowanie tłustosza, bo jest tyle sprzecznych ze sobą informacji, że ciężko za tym nadążyć W sobotę kupiłem swojego pierwszego tłustosza. Z informacji uzyskanych od bezpośredniego hodowcy dowiedziałem się, że roślina ta jest bardzo prosta w obsłudze-wsadzamy do torfu, stawiamy doniczkę do połowy w wodzie i nie za dużo światła, bo one go nie lubią za wiele i sobie rośnie...Myślę, jak tak łatwo go hodować, to biorę, bo wahałem się między nim, a dzbanecznikiem, który okropnie mi się podobał, ale dzbanecznik wiem, że jest trudny w obsłudze. Wracam do domu zadowolony, wchodzę w internet, a tam jest szereg informacji odnośnie hodowli sprzecznych z tym, co dowiedziałem się od Pana sprzedawcy. Przede wszystkim podłoże...Ten, z tego co widzę, został wsadzony do doniczki z torfem bez żadnych dodatków, a gdzie indziej trafiłem, że torfu nie daje się dużo, więcej powinno być kamyczków/piasku. W końcu jak ma być? Pytałem też o przesadzenie rośliny do innej doniczki/ziemi po powrocie do domu, Pan stwierdził, że nie ejst to na razie konieczne. Przesadzać go, czy niech zostanie w tej donicy, bo wygląda na razie, że rośnie i ma się dobrze (nowe listki puszcza itd.)? Jeśli tak, to wiąże się z tym poprzednie pytanie-do jakiej ziemi? Jak z jego podlewaniem? Dodam, że mam na swoim "utrzymaniu" kilka muchołówek i zwłaszcza tu na forum jest napisane, by muchołówkę trzymać cały czas w wodzie, ja swoje podlewam raz w tygodniu albo rzadziej (zależy jak jest ciepło) i rosną jak wściekłe. Próbując trzymać w wodzie cały czas moje muchołówki padały (załatwiłem tak 3 szt.), więc jak z tłustoszem, żeby go nie załatwić ("przelać")? Moja odmiana to prawdopodobnie tłustosz cv. crystal lub TŁUSTOSZ POTOSIENSIS Red Leaves P34H (później wrzucę fotkę, na tą chwilę nie mam jak). Może ktoś pomóc? Będę wdzięczny za pomoc, bo nie chciałbym się pozbyć nowego zakupu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Marca 2019 Share Napisano 18 Marca 2019 Wskazane tłustosze należą do grupy meksykańskich, a o tych informacji w internecie czy choćby tu na forum dostatek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi