Damian Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) Witam, Jestem tutaj nowy i chciałbym się poradzić. Posiadam muchołówkę od jakichś 7/8 msc niestety przez okres zimowy podlewałem ją zwykłą wodą i niestety mocno jej to zaszkodziło. Liście jak i pułapki zaczęły wykształcać się zdeformowane, niektóre pułapki było strasznie małe. Od 4 tygodni zacząłem ją podlewać woda destylowaną oraz zdecydowałem się na usunięcie uschniętych oraz słabo rozwiniętych liści, jej stan nieco sie poprawił chociaż jeszcze sporo jej brakuje do poprzedniego stanu. Na co dzień stoi na dobrze nasłonecznionym parapecie a w cieplejsze dni wystawiam ją na zewnętrzny parapet. Od zakupu nie była przesadzana, planowałem jakoś teraz ale chyba ze względu na obecny stan raczej odpuszczę. Czy mógłbym jej jeszcze jakoś pomóc w dojściu do formy czy pozostaje mi tylko czekać? Edytowane 20 Marca 2019 przez Damian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harpagornis Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 Małe sprostowanie, jest to muchołówka a nie rosiczka Przesadź ją do świeżego torfu, podlewaj wodą destylowaną i powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 Witam. Dlaczego przez okres zimowy podlewałeś zwykłą wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 20 Marca 2019 Share Napisano 20 Marca 2019 To normalne, że podczas zimowania pułapki są mniejsze, zdeformowane itp. Niedługo powinna zacząć dochodzić do siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 To normalne, że podczas zimowania pułapki są mniejsze, zdeformowane itp. Niedługo powinna zacząć dochodzić do siebie. Tak, jest to normalne, ale w przypadku gdy roślinę się nieprawidłowo zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam. Dlaczego przez okres zimowy podlewałeś zwykłą wodą? Głównie wynikało to z tego, że kompletnie zapomniałem o kupnie wody destylowanej to po pierwsze, a po drugie przez większość czasu była pod opieką kogoś innego, ponieważ mnie w tym czasie nie było w polsce. Ale udało się muchołówka wraca do zdrowia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi