Skocz do zawartości

Słaba kondycja rosiczki

Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tutaj nowy i chciałbym się poradzić. Posiadam muchołówkę od jakichś 7/8 msc niestety przez okres zimowy podlewałem ją zwykłą wodą i niestety mocno jej to zaszkodziło. Liście jak i pułapki zaczęły wykształcać się zdeformowane, niektóre pułapki było strasznie małe. Od 4 tygodni zacząłem ją podlewać woda destylowaną oraz zdecydowałem się na usunięcie uschniętych oraz słabo rozwiniętych liści, jej stan nieco sie poprawił chociaż jeszcze sporo jej brakuje do poprzedniego stanu. Na co dzień stoi na dobrze nasłonecznionym parapecie a w cieplejsze dni wystawiam ją na zewnętrzny parapet. Od zakupu nie była przesadzana, planowałem jakoś teraz ale chyba ze względu na obecny stan raczej odpuszczę. Czy mógłbym jej jeszcze jakoś pomóc w dojściu do formy czy pozostaje mi tylko czekać?

post-8022-1553092593_thumb.jpg

post-8022-1553092603_thumb.jpg

post-8022-1553092609_thumb.jpg

Edytowane przez Damian
Odnośnik do odpowiedzi

To normalne, że podczas zimowania pułapki są mniejsze, zdeformowane itp. Niedługo powinna zacząć dochodzić do siebie. :)

Tak, jest to normalne, ale w przypadku gdy roślinę się nieprawidłowo zimuje.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Witam.

Dlaczego przez okres zimowy podlewałeś zwykłą wodą?

Głównie wynikało to z tego, że kompletnie zapomniałem o kupnie wody destylowanej to po pierwsze, a po drugie przez większość czasu była pod opieką kogoś innego, ponieważ mnie w tym czasie nie było w polsce. Ale udało się muchołówka wraca do zdrowia :)

Odnośnik do odpowiedzi