Fifek9012 Napisano 11 Kwietnia 2019 Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Cześć! Wiem, że temat niezbyt precyzyjny, ale postaram się go omówić bardziej szczegółowo w treści. Mianowicie chodzi o to, czy rozsadzać/dzielić muchołówki, które niedawno przesadziłem do nowej ziemi? Jeśli tak, to jak to zrobić? Wszędzie pełno tematów, jak hodować, jak rozmnażać, czy jak ratować muchołówki, a nigdzie nie ma informacji, jak rozsadzać (znalazłem tylko jeden filmik na youtube, gdzie gość z jednej roślinki zrobił 10 i mniej więcej pokazał, jak to się robi, ale wiele tam nie wyjaśnił, czy np. odrywać siłą rozrośnięte bulwy, jak rozpoznać, że to osobny kwiat, a nie np dalsza część bulwy tego jednego itd.). Ewentualnie na zagranicznych kanałach jest to pokazane, ale jakoś nie wynika z nich to, o co chce zapytać... Teraz przejdźmy do mojej sytuacji. Po przejściu zimowania postanowiłem zmienić ziemię swoim kwiatom i zobaczyłem, że z jednej muchołówki wyrasta nowa mała, więc oderwałem "siłą" tą część razem z jednym, dużym liściem. Po wsadzeniu tej części do nowej doniczki, po jakimś czasie zauważyłem, że z sadzonki rosną jakby dwie nowe roślinki (jedna z części oderwanej, druga z tego liścia, w każdym razie w odstępie około 0,5 cm od siebie wyrastają nowe, małe liście). No i w związku z tym, czy rozsadzić te nowe wykwity do osobnych doniczek czy zostawić je w spokoju do przyszłej wiosny? Druga sprawa, gdyż ogólnie posiadałem 3 dorosłe osobniki, z jednego zrobiłem operację, jak powyżej, a następnie resztę wsadziłem do nowej ziemi. Z tej muchołówki, która ewidentnie się rozmnożyła i ją rozsadziłem, wyrosły mi dwa pędy kwiatowe, jeden po drugim, które obciąłem. Czy to znaczy, że coś tam mam jeszcze do podzielenia i jest więcej tych roślin? Czy po prostu z jednej rośliny tak się zdarzyło? Kolejna sprawa, w drugim osobniku zauważyłem wczoraj, że wyrasta z niego kolejna nowa, mała roślinka. Wyjąć roślinę z nowej ziemi, rozdzielić i wsadzić do tej samej, a nową do nowej doniczki? Czy może też poczekać do kolejnej wiosny, a na razie dać im spokój? A na deser zapytam jeszcze, jak właśnie rozpoznawać, że muchołówka się podzieliła, a nie jest to mega rozrośnięta bulwa tej samej rośliny? Czy "drzeć" na siłę te (w mojej ocenie) podzielone, czy raczej powinny same odchodzić? Jak to jest? Może i głupie pytania, ale serio nie wiem, jak to ogarnąć. Może ktoś pomoże podrzucając jakiś link do opisu tego wszystkiego, albo podpowie, jak to robić? No i przede wszystkim, czy robić to teraz, czy zostawić na następny sezon? Jak myślicie? Wiem, że trochę chaos jest w mojej wypowiedzi, ale mam nadzieję, że się połapiecie o co mi chodzi. Dzięki z góry! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi