Skocz do zawartości

Ukorzenianie sadzonek (ukorzeniacz)

PaPi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak rozmnożyć kapturnicę?

Pierwszą możliwością jest wykorzystanie nasion. Jak to zrobić? Informacje podane są w poprzednich pytaniach.

Druga- odrywamy liść z fragmentem kłącza, traktujemy go ukorzeniaczem ( do roślin zielnych) i umieszczamy w wilgotnym podłożu. Dobrze jest w tym momencie podnieść wilgotność powietrza, a temperatura powinna ok. 25*C.

Trzecia możliwość - dorosłe kapturnice zwykle po zimowaniu dzielą się i jesteśmy w stanie zauważyć kilka stożków wzrostu. Wyjmujemy więc kapturnicę z podłoża, delikatnie odrywamy młode rośliny od rośliny macierzystej ( wraz z korzeniami) i umieszczamy w podłożu do kapturnic. I tak z jednej kapturnicy mamy kilka innych.

Czwarta- u podstawy rośliny macierzystej powstają młode kapturnice, które ukorzeniamy jak sadzonki liściowe.

Witam

W jednym z tematów FAQ o rozmnażaniu kapturnic jest wspomniane u używaniu ukorzeniacza. Mam pytanie czy ktoś jest w stanie polecić jakiś konkretny sprawdzony produkt? Użyłem kilku, które dorwałem w sklepie (do sadzonek zielonych) ale oddzielone kilkulistne sadzonki uschły już po tygodniu/dwóch. Ma ktoś bogate doświadczenie w tym temacie?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi