Exotic Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Dzień dobry, Od dłuższego czasu planuję kupić gatunek dzbanecznika, który bardzo mnie interesuje. W internecie znalazłem parę źródeł, z których takowy można pozyskać. Jednak mój dylemat polega na tym, że jedno źródło posiada rośliny wyhodowane z nasion - określane jako ''seed grown'', drugie natomiast sprzedaje rośliny z hodowli tkankowej - ''Tissue culture''. Czy to robi jakąś różnicę (wzrost, jego tempo, kapryśność itp) ? Jeżeli ta wiedza w czymś pomoże : sklepy to Wistuba - klony, hodowca Christian Klein - z nasion. Zauważyłem także, iż mimo tego samego gatunku rośliny mogą się od siebie różnic. Na niektórych ilustracjach widzę bardzo ładnie wybarwione okazy z kompaktową budową (chodzi o to, że liście nie rozłażą się we wszystkie strony lecz jest ładna, prosta rozetka, a potem pnącze), a na innych gorzej wyglądające - wyblakłe dzbanki, duże liście. Domyślam się, że to może zależeć od warunków, w jakich okaz rośnie, ale pewny nie jestem. Dzbanecznik, do którego kupna się przymierzam jest dosyć drogi więc bardzo mi zależy by dostać to czego chce jak już zapłacę. Oczywiście wiem, że to roślina, a nie produkt na taśmie, żeby idealnie wyglądał jak na ilustracji w sklepie. Dlatego zwracam się o poradę, bo te wątpliwości strasznie wszystko opóźniają. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 W głównej kwestii nie pomogę, ale zdradź jaki to dzbanecznik. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi