marcino Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Hej. Czy ten sposób, który zastosowałem widoczny na zdjęciu zwiększy wilgotność powietrza dzbanecznikowi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaPi Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Hej. Czy ten sposób, który zastosowałem widoczny na zdjęciu zwiększy wilgotność powietrza dzbanecznikowi? Do tej podstawki nasyp keramzytu i niech cały czas będzie tam woda.?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Spryskiwanie? tak, ale tylko na moment. Woda w tym szklanym pojemniku też w jakiś sposób podniesie wilgotność najbliższego otoczenia. Ewentualnie możesz tam nasypać jeszcze keramzyt, co w jakiś sposób spowolni jej wyschnięcie. Chociaż osobiście dałbym sobie spokój, ze specjalnym zwiększaniem wilgotności przy tym dzbaneczniku. Jest mało wymagający, po aklimatyzacji powinien bez problemu dzbankować w warunkach mieszkalnych. Edytowane 9 Maja 2019 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Spryskiwanie? tak, ale tylko na moment. Woda w tym szklanym pojemniku też w jakiś sposób podniesie wilgotność najbliższego otoczenia. Ewentualnie możesz tam nasypać jeszcze keramzyt, co w jakiś sposób spowolni jej wyschnięcie. Ok. Ale poczekam jeszcze na opinie innych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Spryskiwanie? tak, ale tylko na moment. Woda w tym szklanym pojemniku też w jakiś sposób podniesie wilgotność najbliższego otoczenia. Ewentualnie możesz tam nasypać jeszcze keramzyt, co w jakiś sposób spowolni jej wyschnięcie. Zadaniem keramzytu jest zwiększenie parowania wody przez zwiększenie powierzchnii parowania, jest to substancja porowata. Nie wiem jakie masz warunki w domu, ale podstawka z keramzytem według mnie jest wskazana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Czyli umieszczenie podstawki z wodą o jednej powierzchni, da niższą wilgotność otoczenia, niż ta sama podstawka z keramzytem zalanym na jego wysokość - ponieważ jest on porowaty ? Nie sądzę. Nawet gdyby, przy tej powierzchni i możliwościach kolegi (donica na nodze, dość mała podstawa) jakie różnice osiągniemy? Raczej gra nie warta świeczki, chyba że chciałby usypać kopiec z keramzytem. Żeby się dobrze zrozumieć. W mojej pierwszej wypowiedzi podkreśliłem prędkość parowania przy uprawie parapetowej , a nie powierzenie parowania . Ta niewątpliwie jest niższa, niż przy samym pojemniku z wodą. Edytowane 9 Maja 2019 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Jasne podstawka jest mała, ale to można zmodyfikować. Nie wiem o ile keramzyt zwiększa powierzchnie parowania, na pewno zależy to od jego frakcji, ale jeżeli ten współczynnik wynosi chociażby 2 to masz hipotetyczne dwa podstawki z samą wodą pod dzbanecznikiem. Oczywiście keramzyt nie powinien być zatopiony (i tak większość pływa) ale zamoczony. Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do tego możesz poszukać tych informacji u wujka google, wszyscy piszą to samo. https://www.terrarium.com.pl/1488-wilgotnos...-lub-keramzytem czy chociażby posty z tego forum z 2008: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Jak-Stoso...mzyt-t8046.html '" to zależy do czego chcesz go stosować ? 1 jeżeli jako "składnik" nawilżacza - to tak jak pisze poprzedniczka z tym że ta kranówka to tylko wtedy gdy doniczka z rośliną nie będzie miała możliwości pobierania tej wody przez dziurki w spodzie doniczki, lub zalej keramzyt wodą destylowaną wtedy spokojnie doniczka z roślinką może w niej stać 2 jeżeli ten keramzyt ma służyć jako utrzymywacz wilgotnego podłoża (keramzyt chłonie wodę i ją długo trzyma w sobie) - to wsyp ze 2 cm do doniczki, nasyp czystego torfu, zasadz roślinkę, nalej wody destylowanej do podstawki, wystaw na słoneczko, kontroluj stan wody w podstawce - i ciesz się roślinką pozwodzenia "" Edytowane 9 Maja 2019 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 To może ja też wtrącę swoje dwa lub trzy grosze - bardzo optymistyczne byłoby oczekiwanie, że woda parująca z podstawka wypełnionego wodą czy wodą z keramzytem będzie wędrować pionowo w górę i kumulować się wokół liści dzbanecznika. Tu mamy do czynienia z przestrzenią otwartą. Objętość powietrza nad jednym krótkim przęsłem parapetu (w moim pokoju) wynosi ok. 365 litrów i wciąż nie jest to zamknięta przestrzeń, klosz czy kula. Na skutek nieustannej dyfuzji miejscowe stężenie pary wodnej nad dzbanecznikiem, i w konsekwencji wilgotność, nie będzie dużo wyższa przy tak małej powierzchni podstawka pod doniczką, a już dodatek keramzytu czy jego brak znaczenie będzie mieć marginalne i na granicy błędu. Przychylam się tu do postu wkseka, gra niezbyt warta świeczki. Natomiast podsypanie keramzytem ma jedną niewątpliwą zaletę nad podstawkiem z wodą - doniczka jest izolowana od wody, którą w domyśle jest kranówka, bo nikt nie odparowuje chyba w takich celach wody destylowanej. Kranówka swoją drogą skutecznie, jeśli jest mocno namineralizowana, zapcha wszystkie mniejsze kanały w keramzycie. Zastanawiam się też nad samą rozwiniętą powierzchnią keramzytu - czy w gruncie rzeczy rzeczywiście jest aż tak rozwinięta? Wewnętrzne kanały na intensywność parowania nie będą miały aż tak dużego znaczenia, to też nie węgiel aktywny, którego już molekularna powierzchnia jest bardzo rozwinięta, ale którego też zadanie jest inne niż odparowywanie wody. Żeby uciąć spekulacje - jak mi jutro starczy czasu, to przygotuję eksperyment parapetowy z pomiarem wilgotności nad dwoma identycznymi podstawkami, jeden z wodą, drugi z wodą i keramzytem - w tym samym czasie i na identycznym higrometrze, który będzie stał w osi podstawki na wysokości ok. 15 centymetrów. Metodyka piwniczna, ale taka powinna nam wystarczyć do celów rozrywkowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 U mnie tam bez spryskiwania ale taka podstawka z wodą i daje radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) ...bo nikt nie odparowuje chyba w takich celach wody destylowanej Odparowuje się wodę zwykłą aby otrzymać destylowaną, szczegół ale istotny. Wiem, że nie każdy ma czas i możliwości, ale 2-3 razy dzienne zraszanie dzbanecznika wystarcza. Edytowane 9 Maja 2019 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Odparowuje się wodę zwykłą aby otrzymać destylowaną, szczegół ale istotny. Wiem, że nie każdy ma czas i możliwości, ale 2-3 razy dzienne zraszanie dzbanecznika wystarcza. Nie wiem, gdzie tu błąd - nikt nie odparowuje w celach zwiększenia wilgotności wody destylowanej, lejąc ją do keramzytu, bo taki interes byłby zwyczajnie za drogi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Ja trzymam tak ,doniczka „storczykowa”w zamkniętej osłonce z keramzytem podlewam raz na tydzień do pełna ;)roślinki maja się dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) W pełni podpisuję się pod postem Inżynier-a. Dodatkowo utrzymam, że w przypadku tego dzbanecznika usilne zwiększanie wilgotności - mija się z celem. Wilgotność pokojowa wystarczy. Odparowuje się wodę zwykłą aby otrzymać destylowaną, szczegół ale istotny. Tak, to prawda. Teraz pół żartem, ale serio - żeby otrzymać bimber odparowujemy stare wina i z 10 litrów otrzymamy 0,5 litra 70% bimbru ;-) Opłacalność tego poziomu. Wiem, że nie każdy ma czas i możliwości, ale 2-3 razy dzienne zraszanie dzbanecznika wystarcza. Ale w jakim celu? żeby podnieść wilgotność na 10 minut? bo ani mu to nie pomoże, ani nie pogorszy. To tak jakby przenosić muchołówkę przez cały dzień od okna wschodniego do zachodniego, aby miała maksymalne nateżenie światła... Praktyki bez najmniejszego sensu. Edytowane 9 Maja 2019 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 10 Maja 2019 Autor Share Napisano 10 Maja 2019 Keramzyt chyba działa, bo jak go wsypałem to z 50% wilgotności zrobiło się 70% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Nie wiem, gdzie tu błąd - nikt nie odparowuje w celach zwiększenia wilgotności wody destylowanej, lejąc ją do keramzytu, bo taki interes byłby zwyczajnie za drogi. Oczywiście masz rację, źle Cię zrozumiałem. Miałem na myśli co innego. Nie ma tematu. Jasne, że nie ma sensu lać wody destylowanej do podstawki aby ją odparować. Zwykła wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi