marcino Napisano 10 Maja 2019 Autor Share Napisano 10 Maja 2019 Oczywiście masz rację, źle Cię zrozumiałem. Miałem na myśli co innego. Nie ma tematu. Jasne, że nie ma sensu lać wody destylowanej do podstawki aby ją odparować. Zwykła wystarczy. Nalałem zwykłej kranówy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) I może być aby lokalnie zwiększyć wilgotność. A do podlewania destylowana czy inna demineralizowana itp. Ja zraszam wodą destylowaną, dzbaneczniki podwieszone pod sufitem i doniczki bez podstawek. A dla informacji to spora różnica w przewodnictwie wody (zawartość jonów Ca, Mg itp.) może już występować w niewielkiej odległości poszczególnych ujęć wody. I tak np. w Kędzierzynie woda kranowa ma przewodnictwo 700 uS, a w miejscowości oddalonej o 30km na północ już tylko 180 uS. Woda destylowana, którą posiadam ma 2-3 uS. Edytowane 10 Maja 2019 przez Szymon_pl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 10 Maja 2019 Autor Share Napisano 10 Maja 2019 I może być aby lokalnie zwiększyć wilgotność. A do podlewania destylowana czy inna demineralizowana itp. Ja zraszam wodą destylowaną, dzbaneczniki podwieszone pod sufitem i doniczki bez podstawek. A dla informacji to spora różnica w przewodnictwie wody (zawartość jonów Ca, Mg itp.) może już występować w niewielkiej odległości poszczególnych ujęć wody. I tak np. w Kędzierzynie woda kranowa ma przewodnictwo 700 uS, a w miejscowości oddalonej o 30km na północ już tylko 180 uS. Woda destylowana, którą posiadam ma 2-3 uS. Ja biorę od faceta mam pewność że od niego woda jest naprawdę sprawdzona i nic mi się z rośliną nie dzieje po tej wodzie. Płacę 2 zł za 5 litrów. http://destylowana.com.pl/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Ja biorę od faceta mam pewność że od niego woda jest naprawdę sprawdzona i nic mi się z rośliną nie dzieje po tej wodzie. Płacę 2 zł za 5 litrów. http://destylowana.com.pl/ No i spoko. Ja akurat mam destylowaną za darmo w ilościach bardzo dużych, dziennie po 20 litrów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 10 Maja 2019 Autor Share Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) No to masz naprawdę super. Ale te 2 zeta za 5 litrów nie jest wcale drogo. Poza tym jest możliwość ugadania ceny więc tragedii nie ma. Niech mi ktoś powie, bo mam znajomka, który też ma dzbanecznika ventratę. Nie ma tutaj konta i nie chce zakładać więc ja zapytam w jego imieniu. Czy gdy wokół dzbanka wilgotność sięga 60 kilku proc. to będzie dzbankował, czy nie? Edytowane 10 Maja 2019 przez marcino Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 No to masz naprawdę super. Ale te 2 zeta za 5 litrów nie jest wcale drogo. Poza tym jest możliwość ugadania ceny więc tragedii nie ma. Każdy w miarę swoich możliwości. Jakbym nie miał dostępu do darmowej wody destylowanej tez bym kupował. Oprócz tego mam możliwość przebadania wody w zakresie przewodnictwa, pH, zawartości związków organicznych itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi