Skocz do zawartości

Jak uratować dzbanecznika ?

luna199

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Od ok.stycznia posiadam dzbanecznika z hodowli in vitro (dostałam jako prezent), niestety od praktycznie początku pojawiają się na jego liściach martwice i chlorozy, takie jak na zdjęciach.

Trzymany jest w szklanej doniczce z przykryciem(z dziurami do wentylacji), na kwaśnym torfie z perlitem, podlewany tylko wodą destylowaną.

Na początku myślałam że chodzi o za małą wilgotność powietrza, dlatego podlewałam go częściej i bardziej obficie, co jak widać nie pomogło.

Będę wdzięczna za wszystkie rady jak uratować biedaka :)

I czy ktoś wie jaki to dokładnie gatunek?

t1o29xuyqsgg.jpg

up79eo6axnhf.jpg

lv63b7l624gr.jpg

ys9fbtnfxp5s.jpg

Edytowane przez luna199
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W styczniu został wyciągnięty, po wcześniejszej aklimatyzacji. Tak, młode liście też obumierają.

Myślałam może nad brakiem jakiś mikroelementów, ale nie mam doświadczenia z roślinami podlewanymi wodą destylowaną i wolałabym nie ryzykować.

Cześć

W styczniu dzbanecznik został wyciągnięty z in vitro? Czy był już aklimatyzowany wcześniej? Czy nowe liście też obumierają?

Edytowane przez luna199
Odnośnik do odpowiedzi

Na początku myślałam że chodzi o za małą wilgotność powietrza, dlatego podlewałam go częściej i bardziej obficie, co jak widać nie pomogło.

Chyba przedobrzyłaś w drugą stronę czyli tak jak napisał mój poprzednik. Za duża wilgotność.

Odnośnik do odpowiedzi