Gość InRight Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Witam, Pozwoliłem sobie trochę zmienić temat gdyż udało mi się znaleźć odpowiedź tutaj Mam zamiar w najbliższych dniach przesadzić młode muchołówki gdyż borykam się z larwami popularnych wszystkim dobrze znanych muszek, a myślę, że jest do najbezpieczniejsza opcja gdyż młodziaki są szczególnie narażone. Czy w ogóle można przesadzać dopiero co wykiełkowane młode rośliny i jak się za to zabrać by ich nie uszkodzić? W załączniku zdjęcie roślinek. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez InRight Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 7 Czerwca 2019 Share Napisano 7 Czerwca 2019 Zostaw je tak, bo podczas przesadzania je uszkodzić, spryskaj je czymś, jak boisz się, ze mogą zniszczyć Ci muchołówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grille15 Napisano 8 Czerwca 2019 Share Napisano 8 Czerwca 2019 Witaj ! Nie wiem czy mój post w czymś pomoże. Nigdy nie chciałoby mi się przesadzać siewek , z reguły przesadza się już podrośnięte sztuki. To zbyt czasochłonne i łatwo roślinki uszkodzić. Co do larw muszek, rozumiem że chodzi o ''ziemiórki'' ? Są porady tu na forum, jak mechaniczne się ich pozbyć np. poprzez zatapianie doniczki, lub chemicznie poprzez spryskiwanie. Poszukaj/poczytaj. Jeśli to częsty problem, warto pomyśleć o zapobieganiu, bo nawet jeśli je przesadzisz, to nie oznacza że muszki nie złożą jajeczek na nowym torfie. Używaj lepszej jakości torfu. Ja używałem takiej metody na różnych gatunkach roślin, że dodawałem cienką warstwę na sam wierzch, np piaskowca, lub piasku kwarcowego ( może być + torf ), tzn. z przewagą ziemi nie organicznej, lub cienkiej warstwy przeschniętego torfu na sam wierzch. Ziemiórki do żerowania i składania jaj muszą mieć wilgotny, rozkładający się tor. A torf przeschnięty bardzo słabo chłonie wodę. Za to w doniczce estetyczniej wygląda, niż taki torf z wykwitami glonów, może soli itp jak na twoim zdjęciu. Dla nich to wygląda apetycznie. Tylko że roślinki musiałyby podrosnąć, siewki wydaje mi się że mogą być zbyt małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi