Skocz do zawartości

Metamorfoza dzbanecznika

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wam zaprezentować fotorelację stopniowej metamorfozy mojego dzbanecznika Nepenthes x 'Ventrata'.

Opisywany przeze mnie okaz dzbanecznika kupiłem w lipcu ubiegłego roku w markecie OBI. Był to mój pierwszy kontakt z roślinami owadożernymi, który de facto zapoczątkował moją stopniowo rozwijającą się kolekcję tych roślin. :wink:

Tak oto wyglądał dzbanecznik dnia 10 lipca ubiegłego roku przeniesiony do nowego siedliska na nasłonecznionym, południowym parapecie:

3198436dd2174ceamed.jpg

Póżniej z upływem czasu i stopniowym poznawaniem przeze mnie świata roślin owadożernych dzbanecznik przystosowuje się do zapewnionych warunków i przetrzymuje zimę bez większych kłopotów.

To zdjęcie z marca tego roku:

foto1jpg8lw.jpg

Największy rozwój dzbanecznika nastąpił wraz z pierwszymi przebłyskami słońca tego wciąż nam aktualnie panującego lata.

To są aktualne zdjęcia opisywanego dzbanecznika:

new4qd.jpg

I powiększenie dorodnego dzbanka:

makro2xx.jpg

W czasie roku hodowli mój dzbanecznik doczekał się również potomstwa. :wink: Na aktualnych zdjęciach widać pozostawionego przy łodydze rośliny macierzystej małego dzbanecznika. Drugą trochę podrośniętą, kilkumiesięczną roślinkę przedstawia to zdjęcie:

bejbik2sm.jpg

Jeżeli młody dzbanecznik spodoba się komuś to zastanowię się nad zamieszczeniem go w dziale wymiany.

Proszę o wasze opinie odnośnie przemiany mojej roślinki i serdecznie pozdrawiam,

Jockerus

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Piekny piekny dzbanek !! Tym bardziej mi sie podoba ze moj tez pochodzi z obi, ta sama odmiana :D Czy Twoj egzemplarz przechodzil aklimatyzacje ? Moj niestety tak .. stracil wiekszosc dzbankow, zostaly tylko dwa, na szczescie bardzo szybko rozwijaja sie nowe liscie. Pierwszy lisc nie wyksztalcil dzbanka, rozwijaja sie dwa nastepne wiec mam nadzieje ze tym razem "da rade". Jak dlugo masz juz ta roslinke ? Gdzie ja trzymasz ? Zapewniasz w jakis sposob podwyzszona wilgotnosc ?

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się po kolei odpowiedzieć na wszystkie pytania. Dzbanecznika kupiłem w lipcu ubiegłego roku. Dzbanecznik do jesieni przeszedł okres aklimatyzacji, tracąc część pułapek. Moim zdaniem miała na to wpływ w dużym stopniu obniżona słoneczność okresu jesiennego. Roślinę trzymam w pobliży parapetu południowego okna. Nie zapewniam jej szczególnie wysokiej wilgotności, tzn. spryskuje sporadycznie aby liście nie były zakurzone.

Najprawdopodobniej zdecyduję się przyciąć dzbanecznika w okresie zimowym. Czy dzbaneczniki w okresie po przycięciu będzie miał zwiększone szansę na złapanie jakiejś infekcji?

Najbardziej dorodny dzbanek ma 17 cm wysokości.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czyli dobrych kilka miesiecy trwala aklimatyzacja ... wiec u mnie moze byc podobnie. Tak czy owak roslina naprawde piekna, ten najwiekszy dzbanek robi "konkretne" wrazenie !

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Gość elvis

siemka chcialabym sie dowiedziec co zrobic jesli dzbanki w moim dzbaneczniku sa uszkodzone mam go od niedawna i jeszcze malo o nich wiem

i jeszcze co zrobic zeby mial wiecej dzbankow czym do nawozic albo jak przycinac??? :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.