Iglacy Napisano 26 Czerwca 2019 Share Napisano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Witam wszystkich, Ostatnio przy okazji uczestnictwa w tegorocznym EEE (Carnivorous Plant European Exhibition and Exchange), które miało miejsce w Pradze, miałem przyjemność odwiedzić tamtejszy ogród botaniczny. Był to jeden z największych ogrodów jakie było mi dane zwiedzić. Ogród położony jest na jednym ze wzgórz okalających miasto i sąsiaduje bezpośrednio z miejskim Zoo Jest podzielony na kilka ogrodów tematycznych, między innymi: Japoński, wschodniej Azji oraz biotop Ameryki północnej. To co go wyróżnia od innych ogrodów botanicznych to fakt, że na jego terenie oprócz wspomnianych wydzielonych części, położone jest wiele obszarów z praktycznie dziką, niezagospodarowaną roślinnością oraz terenów przekształconymi w bardziej tradycyjne parki. Trudno się tam doszukiwać rzadkiej roślinności lub ciekawych drzew. Są to po prostu miejsca specjalnie przygotowane do wypoczynku oraz zabawy dla dzieci. Zwiedzając konkretne części ogrodu (np. kierując się do części japońskiej), mijasz wiele miejsc, gdzie możesz się zwyczajnie położyć na trawie/w hamaku i odpoczywać. Ze zdziwieniem zauważyłem jak wiele miejscowej ludności przychodziła tam jedynie po to, aby zrelaksować się, poczytać książkę lub pobawić się ze swoimi psami... Tak czy owak - przechodzimy do zdjęć W tej fotorelacji podzielę się fotkami z tamtejszej największej atrakcji czyli szklarni "Fata Morgana" (ze stacjonarną wystawą owadożerów) oraz zdjęciami z wystawy bonsai, jak i tamtejszych targów sukulentów. Zacznijmy od Fata Morgana: Stacjonarna wystawa bonsai w części japońskiej - ekspozycja to około 30 drzewek, tutaj niektóre z nich: Stacjonarna wystawa sukulentów + tymczasowy kiermasz tych roślin: Wystawa a la bagno Obok znajdowało się również piękne jeziorko z pływającymi żółwiami, kaczkami, rybami i bogatą roślinnością wodną Sarracenia flava Sarracenia oreophila Pojedyncze Sarracenia minor Kępy Sarracenia purpurea Mnóstwo Drosera filiformis I to było na tyle. Bardzo polecam odwiedzić ten ogromny oraz zróżnicowany ogród botaniczny Pozdrawiam i do zobaczenia w kolejnych fotorelacjach! Thomas ps: zachęcam do odwiedzania mojego flickra: https://www.flickr.com/photos/151971079@N08/ Edytowane 26 Czerwca 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi