Gość chiron Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Witam, chciałem zapytać o możliwość identyfikacji mojego wczorajszego zakupu w jednym z marketów. https://prnt.sc/oelkln Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 Napewno ma coś z purpurea,a co jeszcze to może ktoś inny podpowie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Lipca 2019 Share Napisano 13 Lipca 2019 W mojej opinii bezimienna marketówka powinna pozostać bezimienną marketówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chiron Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Napisałem e-mail do holenderskich producentów tych roślin, otrzymałem odpowiedz że to sarracenia Catesbaei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Napisałem e-mail do holenderskich producentów tych roślin, otrzymałem odpowiedz że to sarracenia Catesbaei Nie wygląda mi to na catesbaei - chyba, że owy producent nie ma żadnej innej podobnej kapturnicy w ofercie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chiron Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) Nie wygląda mi to na catesbaei - chyba, że owy producent nie ma żadnej innej podobnej kapturnicy w ofercie. Ofertę mają dosyć sporą. Edit: Cephalotus II. Wypowiedzi: 7. Zabrania się używania forum do celów reklamowych, badań marketingowych, ankiet, zbierania danych kontaktowych, ogłaszania konkursów znajdujących się poza forum, rozsyłania spamu oraz umieszczania w postach tzw. reflinków (linków i systemów polecających, linków referencyjnych). Na podstawie powyższego punktu usunięto link z treści postu ze względu na niezgodność z regulaminem i brakiem wcześniejszego uzgodnienia z administracją jego umieszczenia. Edytowane 15 Lipca 2019 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Ofertę mają dosyć sporą http://www.amazingworldconcepts.com/en/swampworld Z oferty nie wynika jakoby produkowali S. x catesbaei, w to miejsce mają zdjęcia S. psittacina podpisaną jako 'Scarlet Belle' oraz coś,co zdecydowanie nie jest kaprutnicą 'Juthatip Soper' jak deklarują. Także odpowiedź od tej firmy można traktować z przymrużeniem oka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chiron Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Trochę szkoda że nawet producent-dystrybutor nie jest w stanie określić co dokładnie oferuje ale to chyba taki "urok" zakupów marketowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chiron Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Chyba w końcu znalazłem odpowiedz o identyfikacje mojego zakupu. Na jednym z forów doczytałem że pod nazwą Catasbei kryje się seria kilku hybryd między innymi Sarracenia chelsonii (rubra x purpurea) http://prntscr.com/oeys3x Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Chyba w końcu znalazłem odpowiedz o identyfikacje mojego zakupu. Na jednym z forów doczytałem że pod nazwą Catasbei kryje się seria kilku hybryd między innymi Sarracenia chelsonii (rubra x purpurea) http://prntscr.com/oeys3x Naprawdę sugerowałbym nie nadawać roślinie na siłę nazwy. Jeśli została zakupiona bez etykiety to trzeba to przyjąć na klatę i trzymać jako niezidentyfikowaną krzyżówkę, sprzedać lub sprezentować komuś jeśli brak nazwy stanowi problem. Jak ostatnio pisaliśmy, w Leroy Merlin pojawiło się kilka krzyżówek kapturnic z nazwami na etykietach - całkiem ciekawe kultywary. Poza tym są sklepy lub forumowicze, u których mógłbyś kupić poprawnie opisane rośliny. Po co kupować coś niezidentyfikowanego i później dwoić się i troić co z tym fantem zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Pozwoliłem sobie dokonać uporządkowania tego wątku, który wydaje mi się, że wyczerpał się merytorycznie już na początku. Zgodzę się z użytkownikiem Ptaah, co do identyfikowania bezimiennych mieszańców od masowych producentów. Oni bardzo często sami nie wiedzą, co oferują poza tym, że "roślinę". Ich etykiety często mają się ni jak do tego, co jest w doniczce. Czy to wina osoby nadzorującej, czy pracownika-robitnika, czy całego procesu, nie jest to istotne. Możemy się jedynie domyślać, jaki to może być mieszaniec, a krzyżówka typu Sarracenia x catesbei jest naukowo uznanym mieszańcem dwóch gatunków Sarracenia flava x purpurea. Każdy osobnik potomny z takiego krzyżowego zapylenia może wyglądać inaczej. Takie rozpoznanie powstaje, gdy wiadomo nam o występowaniu dwóch gatunków obok siebie w naturze i napotykamy na mieszańca posiadająego cechy obu roślin. Ewentualnie, gdy sami dokonamy skrzyżowania, też mamy prawo taką roślinę nazwać taką nazwą. Niestety w przypadku kapturnic wielokrotne krzyżowania... wymyślę coś mało skomplikowanego: S. (rubra x flava) X (purpurea x flava) - (dodałem nawiasy dla ułatwienia) mogą dać bardzo podobne efekty do prostych skrzyżowań, gdyż dziedziczenie się cech u kapturnic przyrównałbym do mieszania plasteliny różnych kolorów. Dlatego, mając ewidentnego mieszańca, który nie został wyodrębniony z natury (czemu często towarzyszą badania genetyczne, dla potwierdzenia rodzicielstwa i poprawności określenia mieszańca) albo z kontrolowanego krzyżowania, nie możemy danej roślinie nadać żadnej określonej nazwy. Można sobie opisać ją, jak nam się żywnie podobna, z adnotacją, że był to mieszaniec z marketu, bez etykiety, z masówek i wtedy każdy szanujący się hodowca uzna taką roślinę za piękną, ale ciągle NN. Proszę o wzajemne poszanowanie się w wypowiedziach na forum oraz języka polskiego pisanego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi