Felka Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Poczekałabym na spokojnie, to dość normalne, że rośliny po przesadzeniu marnieją trochę. Alicja to taki chwast wśród owadożerów i potrafi się odrodzić z popiołów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Taki mam torf: Skład torfu to najważniejsza rzecz. Czy jest coś napisane o składzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aisa Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Właśnie sprawdzałam i nic o składzie nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Sierpnia 2019 Share Napisano 5 Sierpnia 2019 Właśnie sprawdzałam i nic o składzie nie ma. A zatem loteria. Najlepiej celować w taki torf, który wyraźnie określi skład i wykluczy możliwość dodania do niego nawozów itp. Niestety te trochę lepsze sprzedawane są zwykle w bardzo dużych workach, 200l i więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 5 Sierpnia 2019 Share Napisano 5 Sierpnia 2019 Ja z polecenia znajomego zajmującego się hodowlą owadożerów zawodowo stosuję taki Ze złych wieści - jest pakowany po 250l w worku. Z dobrych wieści - w necie kosztuje 40-kilka złotych za worek, w sklepach stacjonarnych da się dostać nawet taniej (ja kupiłem za 35), więc jeśli tylko ma się kawałek miejsca do przechowywania (u mnie worek leży pod tarasem, o tyle tylko, żeby się na niego deszcz nie lał, ale w niczym mu nie przeszkadzają warunki atmosferyczne), to warto . Absolutnie nie chcę, by ktoś to potraktował jak reklamę - nie sprzedaję tego torfu, nie mam w tym żadnego interesu - po prostu przekazuję informację co poleca człowiek, który się na tym zna i trochę już podłoży przeróżnych przetestował (swoją drogą - m.in. o eksperymentach z różnymi podłożami pisał pracę dyplomową ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aisa Napisano 25 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2019 Rosiczka wypuszcza nowe liscie i ma pytanie, co z tymi czerwonymi liscmi? one mają/ mogą zostać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Sierpnia 2019 Share Napisano 25 Sierpnia 2019 Rosiczka wypuszcza nowe liscie i ma pytanie, co z tymi czerwonymi liscmi? one mają/ mogą zostać ? Mogą zostać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aisa Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 Witam! Na środku chyba wszystko uschło. Co robić? i jak przezimować tą rosiczkę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Witam. Ja puki jeszcze kilka listków jest zdrowych, urwałbym kilka z nich i wrzucił do słoiczka z destylką. Za około 3 tygodni powypuszczają młode roślinki i można w ten sposób ocalić gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aisa Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 I w tym słoiczku mają te listki tak normalnie pływać do wypuszczenia korzonków, a potem wsadzić je do torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Tak, mają pływać. Ja czekam aż młode roślinki osiągną przynajmniej 5 mm i wtedy je odrywam i sadzę do doniczek. Najlepiej w początkowej fazie trzymać w mini szklarence lub czymś podobnym, zanim się porządnie nie ukorzenią. Tu jest rosiczka przylądkowa, ale ja stosuję tę metodę do większości rosiczek. Edytowane 17 Września 2019 przez jb-skorpion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aisa Napisano 17 Września 2019 Autor Share Napisano 17 Września 2019 czyli słoik ma być zakręcony? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Ja zakręcam słoiczki, ale myślę, że nie jest to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi