Skocz do zawartości

Rosiczka z marketu

Aisa

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekałabym na spokojnie, to dość normalne, że rośliny po przesadzeniu marnieją trochę. Alicja to taki chwast wśród owadożerów i potrafi się odrodzić z popiołów. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdzałam i nic o składzie nie ma.

A zatem loteria. Najlepiej celować w taki torf, który wyraźnie określi skład i wykluczy możliwość dodania do niego nawozów itp. Niestety te trochę lepsze sprzedawane są zwykle w bardzo dużych workach, 200l i więcej.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z polecenia znajomego zajmującego się hodowlą owadożerów zawodowo stosuję taki

Ze złych wieści - jest pakowany po 250l w worku.

Z dobrych wieści - w necie kosztuje 40-kilka złotych za worek, w sklepach stacjonarnych da się dostać nawet taniej (ja kupiłem za 35), więc jeśli tylko ma się kawałek miejsca do przechowywania (u mnie worek leży pod tarasem, o tyle tylko, żeby się na niego deszcz nie lał, ale w niczym mu nie przeszkadzają warunki atmosferyczne), to warto :).

Absolutnie nie chcę, by ktoś to potraktował jak reklamę - nie sprzedaję tego torfu, nie mam w tym żadnego interesu - po prostu przekazuję informację co poleca człowiek, który się na tym zna i trochę już podłoży przeróżnych przetestował (swoją drogą - m.in. o eksperymentach z różnymi podłożami pisał pracę dyplomową ;) ).

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Tak, mają pływać. Ja czekam aż młode roślinki osiągną przynajmniej 5 mm i wtedy je odrywam i sadzę do doniczek. Najlepiej w początkowej fazie trzymać w mini szklarence lub czymś podobnym, zanim się porządnie nie ukorzenią.

Drosera_capensis__Albino__-_sadzonki_z_li%B6cia_w_wodzie_01.jpg

Tu jest rosiczka przylądkowa, ale ja stosuję tę metodę do większości rosiczek.

Rozmna%BFanie_rosiczek_z_li%B6ci_w_wodzie_01.jpg

Edytowane przez jb-skorpion
Odnośnik do odpowiedzi