Mlleko Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Witam, powiem szczerze, że zaciekawiła mnie ta roślinka. Tylko chciałbym ją ,,wyhodować,, od nasionka. Od razu zaznaczę, że nigdy nie miałem żadnej roślinki, ale czytałem i myślę, że potrafiłbym jej zapewnić dobre warunki. Tylko pytaniem jest, skoro potrzebuje ona zimować od listopada do marca, to czy dam radę ją teraz jeszcze wyhodować od nasionka czy już jest na to za późno? Mieszkam w bloku i mam dosyć spory problem z muchami, mam nadzieję, że jednak roślinka poradziłąby sobie z nimi . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Witam, powiem szczerze, że zaciekawiła mnie ta roślinka. Tylko chciałbym ją ,,wyhodować,, od nasionka. Od razu zaznaczę, że nigdy nie miałem żadnej roślinki, ale czytałem i myślę, że potrafiłbym jej zapewnić dobre warunki. Tylko pytaniem jest, skoro potrzebuje ona zimować od listopada do marca, to czy dam radę ją teraz jeszcze wyhodować od nasionka czy już jest na to za późno? Mieszkam w bloku i mam dosyć spory problem z muchami, mam nadzieję, że jednak roślinka poradziłąby sobie z nimi . Cześć, zakupic nasiona można o dowolnej porze roku. Najlepiej jednak kupować nasiona świerze - z danego roku, a te dopiero będą się pojawiać. Jeżeli nawet kupiłbys starsze nasiona, to nalezy je wysiać o odpowiedniej porze. Chyba oczywistym jest, że jeżeli roślina posiada chłodny okres spoczynku, to najlepiej go zapewnić, kiedy u nas przypada pora chłodów. Nikt nikomu nie broni zimować muchołówki w lodówce w środku lata, a zimą doswietlać makabrycznie ledami, bo będzie w aktywnym wzroście. Pytanie: tylko po co komplikowac sobie i roślinie życie? Nasiona gatunków spoczynkujących w zimie kiełkują na wiosne, bo rosną latem. Rośliny spoczynkujace latem kiełkują na zimę, rosną zimą i spoczynkuja od wiosny. Zanim sztycznie przestratyfikujes, nasiona będzie koniec sierpnia, zanim skielkują - połowa września, potem 2 miesiące wzrostu i co... zima? Podczas, gdy roślina naturalnie nastawiona jest ma środek lata, dostanie początek zimy i się z tego powodu nie uraduje. Także polecam trzymać się terminów wysiewu dopasowantch do roślin, żeby mogły rosnąć w swoich naturalnych cyklach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 23 Lipca 2019 Autor Share Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) Dobrze więc, poczekam do zimy i wtedy spróbuję od nasionka wyhodować roślinkę . A jak by się sprawiała moja muchołówka jeżeli miałbym ją na zachodnim oknie? Ma ktoś tak ustawioną roślinkę? Daje radę czy jest słaba? Edytowane 23 Lipca 2019 przez Mlleko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 23 Lipca 2019 Autor Share Napisano 23 Lipca 2019 A jak to jest z tym wyrastaniem? Ile czasu zajmuje wyrost rośliny z nasionka do takiej, która już może sama łapać muchy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Nie będzie zadowalająco rosła na innym parapecie, jak z ekspozycją południową, chyba, że dodatkowo doświetlana. Łapać owady będzie już w pierwszym roku życia, dorosła będzie gdzieś około trzeciego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi