Skocz do zawartości

Dzień dobry moje pierwsze z marketu bidule

Gość lewi.bus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lewi.bus

Dopiero zaczynam przygodę z muchołapkami. Postanowiłam dopisać się do tego forum, bo kupiłam dwa takie zdechlaki, kompletnie suche, leżące na ziemi. Utopiłem w wodzie, przesadziłam i wstały po jednym dniu, łodygi są jędrne, ale mordki suche. Dlatego zastanawiam się nad dwiema rzeczami: 1) czy mogę już zmniejszyć ilość wody w spodku tj. dodatkowej misce w tym wypadku i 2) czy warto obciąć te suche części dzbanków? Zanim zarejestrowałam się to widziałam dział oceniający stan kwiatków, ale teraz nie mogę go znaleźć.

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zaczynam przygodę z muchołapkami.

Dzień dobry, powodzenia :)

Postanowiłam dopisać się do tego forum, bo kupiłam dwa takie zdechlaki, kompletnie suche, leżące na ziemi. Utopiłem w wodzie, przesadziłam i wstały po jednym dniu, łodygi są jędrne, ale mordki suche. Dlatego zastanawiam się nad dwiema rzeczami: 1) czy mogę już zmniejszyć ilość wody w spodku tj. dodatkowej misce w tym wypadku

W okresie od wiosny do jesieni warto żeby woda stała cały czas w podstawce do pewnego poziomu.

2) czy warto obciąć te suche części dzbanków? Zanim zarejestrowałam się to widziałam dział oceniający stan kwiatków, ale teraz nie mogę go znaleźć.

Z tego co napisałaś na początku, wnioskuję że to muchołówka - więc nie kwiatek, ten się może dopiero pojawić na roślinie, jak i również nie dzbanecznik, bo ta roślina dzbanków nie posiada. Chodzi pewnie o pułapki, których nie musisz obcinać jeżeli żółkną.

Polecam poczytać podstawy w FAQ, tam Twoje pytania są bardziej obszernie wyjaśnione.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi