Gość LLeon Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Witam wszystkich miłośników roślin owadożernych w imieniu mojego 5-cio letniego synka, który "zwariował" na punkcie tych roślinek. Mamy już muchołówki, rosiczki, kapturnicę, dzbanecznik i tłustosza. Obecnie szukamy: cefalotus i heliamfora - te już nie są tak łatwo dostępne w okolicznych marketach. Będziemy szukać poprzez forum i chętnie będziemy czytać o uprawach. Zatem dzień dobry Przesyłąm zdjecie małego botanika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam wszystkich miłośników roślin owadożernych w imieniu mojego 5-cio letniego synka, który "zwariował" na punkcie tych roślinek. Mamy już muchołówki, rosiczki, kapturnicę, dzbanecznik i tłustosza. Obecnie szukamy: cefalotus i heliamfora - te już nie są tak łatwo dostępne w okolicznych marketach. Będziemy szukać poprzez forum i chętnie będziemy czytać o uprawach. Zatem dzień dobry Przesyłąm zdjecie małego botanika Witamy! Nie są tak łatwo dostępne w marketach, bo też są trochę bardziej wymagające, jeśli chodzi o warunki bytowania . Warto zaznaczyć, że ze wszystkich grup roślin owadożernych jedynie muchołówki mają tylko jeden gatunek Dionaea muscipula (choć kolekcjonerom to nie przeszkadza - jest ogrom różnych kultywarów, które różnią się między sobą kolorem, rozmiarem, kształtem pułapek etc.) i absolutnie nie trzeba (wręcz nie należy ) ograniczać się do jednego przedstawiciela każdego z rodzajów . To, że w marketach często roślinki nie są opisane konkretniej niż tylko "rosiczka", "dzbanecznik", "kapturnica" czy "tłustosz" nie zmienia faktu, że np. dwie kapturnice potrafią się różnić od siebie jak wschód od zachodu . W razie wątpliwości - zawsze można wrzucić tu na forum zdjęcie danej roślinki i poprosić o pomoc w identyfikacji. Ja specjalistą nie jestem, choć w jakichś podstawach mogę spróbować pomóc, ale czytając co ludzie potrafią powiedzieć o konkretnych roślinkach przy identyfikacji - chylę czoła . Edytowane 30 Lipca 2019 przez Neodot Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi