Skocz do zawartości

Rosiczki pigmejskie - czas spoczynku

Vinci

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Wiem, że temat okresu spoczynku u rosiczek pigmejskich był wałkowany wielokrotnie, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (jeśli to moja nieumiejętność wyszukiwania to przepraszam).

1. Czy jeśli pogoda się wacha między gorącymi dniami a deszczowymi i chłodnymi, czy powinienem rosiczki wprowadzać na siłę w okres spoczynku? Chodzi o to, że niektóre nie zaczęły same z siebie w niego wchodzić a obawiam się, że im bliżej września tym może być chłodniej, czy później będę mógł je wprowadzić w spoczynek pomimo niższych temperatur?

2. Czy kwitnienie rośliny jest niezbędnym warunkiem przed wprowadzeniem rośliny w okres spoczynku (jako oznaka osiągnięcia dorosłości)? I czy rośliny które jeszcze kwitną mogą powoli mieć przesuszane podłoże czy lepiej poczekać aż kwiaty opadną?

3. Czy to normalne, że u niektórych pigmejskich kwiat utrzymuje się kilka godzin, nieraz jeden dzień? Czy jest to spowodowane jakimś moim zaniedbaniem roślin?

4. Czy jest jakiś minimalny okres, jaki rosiczki powinny spędzić w spoczynku? Czy miesiąc wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez Vinci
Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry. Wiem, że temat okresu spoczynku u rosiczek pigmejskich był wałkowany wielokrotnie, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (jeśli to moja nieumiejętność wyszukiwania to przepraszam).

1. Czy jeśli pogoda się wacha między gorącymi dniami a deszczowymi i chłodnymi, czy powinienem rosiczki wprowadzać na siłę w okres spoczynku? Chodzi o to, że niektóre nie zaczęły same z siebie w niego wchodzić a obawiam się, że im bliżej września tym może być chłodniej, czy później będę mógł je wprowadzić w spoczynek pomimo niższych temperatur?

2. Czy kwitnienie rośliny jest niezbędnym warunkiem przed wprowadzeniem rośliny w okres spoczynku (jako oznaka osiągnięcia dorosłości)? I czy rośliny które jeszcze kwitną mogą powoli mieć przesuszane podłoże czy lepiej poczekać aż kwiaty opadną?

3. Czy to normalne, że u niektórych pigmejskich kwiat utrzymuje się kilka godzin, nieraz jeden dzień? Czy jest to spowodowane jakimś moim zaniedbaniem roślin?

4. Czy jest jakiś minimalny okres, jaki rosiczki powinny spędzić w spoczynku? Czy miesiąc wystarczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Może na wstępie napisz jakie pigmejki posiadasz/o jakie pytasz bo to też istotne.

Przy okazji podlinkuję ciekawy link z tego forum: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Podzial-r...ich-t10264.html choć informacje w nim zawarte możliwe, że nie są w pełni aktualne.

Edytowane przez Triglav
Odnośnik do odpowiedzi

Może na wstępie napisz jakie pigmejki posiadasz/o jakie pytasz bo to też istotne.

Przy okazji podlinkuję ciekawy link z tego forum: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Podzial-r...ich-t10264.html choć informacje w nim zawarte możliwe, że nie są w pełni aktualne.

Chodzi mi o te rosiczki ogólnie, wiem że pewna ich część nie potrzebuje suchego okresu spoczynku, więc naturalnie nie pytam o nie a o te jego wymagające. Pierwsze pytanie dotyczy ogólnie warunków wprowadzania tych roślin w spoczynek, czy temperatura powyżej 24-25 stopni jest niezbędnym warunkiem. Czytałem prawdopodobnie wszystkie artykuły dotyczące rosiczek pigmejskich na tym forum, poza forum zresztą również wiele szukałem, na moje pytania odpowiedzi nie znalazłem. Sam uprawiam te rośliny po raz pierwszy i nie chciałbym ich stracić przez niekompetencję. Jeśli Panu zależy na konkretnych roślinach, pytam o Roseanę, Scorpioidesa oraz Dork's Pink. Czy udzielić jeszcze jakiś informacji?

Edytowane przez Vinci
Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o te rosiczki ogólnie, wiem że pewna ich część nie potrzebuje suchego okresu spoczynku, więc naturalnie nie pytam o nie a o te jego wymagające. Pierwsze pytanie dotyczy ogólnie warunków wprowadzania tych roślin w spoczynek, czy temperatura powyżej 24-25 stopni jest niezbędnym warunkiem. Czytałem prawdopodobnie wszystkie artykuły dotyczące rosiczek pigmejskich na tym forum, poza forum zresztą również wiele szukałem, na moje pytania odpowiedzi nie znalazłem. Sam uprawiam te rośliny po raz pierwszy i nie chciałbym ich stracić przez niekompetencję. Jeśli Panu zależy na konkretnych roślinach, pytam o Roseanę, Scorpioidesa oraz Dork's Pink. Czy udzielić jeszcze jakiś informacji?

Tylko bez tego PANA proszę! :D Trudno odpowiadać ogólnie bo te rosiczki dzielą się na te mniej i bardziej wymagające w tych kwestiach więc jedne będą zapewne żądały konkretnych warunków spoczynkowych aby przeżyć, a inne.. no już niekoniecznie. Sam raczkuję w temacie pigmejek więc nie będę się mądrzył i od tego roku dopiero poszerzam ich hodowlę. Najwięcej mogę powiedzieć o roseana bo ją mam najdłużej. W sumie z całej doniczki roślinek w danym okresie(wiosna/jesień) jedne wytwarzają gemmae inne w tym czasie nie. Część kwitnie, a pozostałym się nie chce ;) Ogólnie żyją swoim życiem, nic nie muszę się z nimi spinać bo rosną bez nadmiernego dbania o nie. Byleby miały wodę w podstawce.

Odnośnie punktu 1. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji nie powinno się na siłę wprowadzać w stan spoczynku.

Nawiązując do punktu 2. Jeśli dobrze to rozumiem to kwitnienie nie jest ku temu niezbędne.

Co do punktu 3. to powiem: Tak to normalne.

A jeśli chodzi o punkt 4. to szczerze mówiąc nie wiem. Myślę, że może jest to zależne od gatunku i ich bardziej lub mniej wygórowanych wymagań.

Moje odpowiedzi proszę traktować raczej jako gdybanie amatora niż rzeczową odpowiedź fachowca.

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwe w uprawie pigmejki typu D. roseana, D. scorpioides, D. pulchellax nitidula nie wymagają szczególnego okresu spoczynku przynajmniej ja im takowego nie zapewniam. Korzystne dla nich jednak jest doświetlanie zima.

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwe w uprawie pigmejki typu D. roseana, D. scorpioides, D. pulchellax nitidula nie wymagają szczególnego okresu spoczynku przynajmniej ja im takowego nie zapewniam. Korzystne dla nich jednak jest doświetlanie zima.

I wydają gemmae? Czytałem, że scorpioides potrzebuje spoczynku, ale informacje mogły być nieaktualne. A czy masz może jakieś doświadczenie z Dorks Pink? Są u mnie chyba najbardziej kapryśne, co prawda rosną ładnie ale nie wydały kwiatów ani nie wybarwiły się, widocznie potrzebują więcej słońca niż jest w stanie zaoferować tegoroczne lato. Wczoraj Lake badgerup przeżyły upadek z pierwszego piętra przez moją nieuwagę. Co prawda wysypały się wszystkie z doniczki, ale będąc dość gęsto zasadzone, system korzeniowy utrzymał je w zbitych kupkach. Miejmy nadzieję, że chociaż część z nich przeżyje. I tu kolejne pytanie. Czy pigmejka, która kwitnęła (pierwsze osłabienie) i była zrzucona z pierwszego piętra (drugie osłabienie) powinna być wprowadzona w spoczynek czy nie męczyć ich zbędnie? I czy to nie poskutkuje brakiem gemmae? Ajć tam, słoń w składzie pigmejek...

Odnośnik do odpowiedzi