Quczak Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Witam - w związku ze znacznym rozrośnięciem ogródka, który do tej pory był podlewany głównie woda przegotowaną odstaną i okresowo destylowaną postanowiłem zainwestować w poprawę warunków dla roślin. Nie mam możliwości biegać po 5-10l destylowanej do sklepu dziennie:P - Czy doświadczeni forumowicze korzystali z domowych destylarek wody. Koszty filtra RO i takiej małej destylarki (4l) to porównywalne koszty ok 400-500zł. Która opcję proponujecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Ja używam filtra RO. Wydaje mi się, że destylarka będzie o wiele droższa w użytkowaniu (do podgrzania wody do temperatury wrzenia, która jest praktycznie niezbędna do procesu destylacji, potrzeba ogromu energii). Kiedyś używałem zgrzewek wody destylowanej (po 20l w zgrzewce), ale koszt kupna i transportu plus ilość plastikowych śmieci - przerażająca przy zapotrzebowaniu rzędu 15-20l dziennie, a tak bywało w gorące letnie dni . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Nie ma nad czym sie zastanawiać, tylko kupic fitr RO. Wystarczy na dlugie lata! Koszt jednorazowo wiekszy, jak 5l woda destylowana, ale dlugoterminowo duzo taniej i komfort też znacznie większy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi