Skocz do zawartości

Aktualizacja skryptu forum.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ze względu na coraz częstsze problemy, które sprawia nasz dość stary skrypt forum serwerowi zapadła decyzja o aktualizacji forum do jego nowszej wersji. Przechodzimy na wersję 4.4.x Invision community (IPBoard). Ponieważ jest to skok o "lata świetlne" pojawi się trochę problemów.

Kiedy i jak k będzie wyglądała migracja?

Migracja odbędzie się prawdopodobnie z końcem sierpnia tego roku. Na dzień lub dwa społeczność forum zostanie poinformowana o tym stosownym komunikatem. Pierwsza faza będzie polegała na zamknięciu rejestracji i prostowania. Nie wiem jak z logowaniem ale wszystkie czynności wykonane przez forumowiczów na forum od jego zamknięcia nie zostaną już przeniesione na nowe forum.

Po zamknięciu forum zostanie zrobiona kopia bazy, a migracja będzie prowadzona w tle na kopii forum. Po poprawnej migracji i wstępnym ustawieniu różnych elementów forum domena rosliny-owadozerne zostanie przełączona na nowe forum. Od tego momentu będzie można użytkować forum. Nie daje gwarancji, że w pierwszych dniach otwarcia coś się nam nie "wysypie" i nie dojdzie do utraty nowych wpisów. W związku z tym proszę mieć to na uwadze i zachować kopie ważniejszych wpisów na swoim komputerze w postaci np. pliku tekstowego.

Ze względu na czasochłonność i chęci uniknięcia wyłączenia forum na kilka tygodni postanowiłem wszelkie ustawienia i ozdobniki forum (skórka, logo, dodatki itp.) wprowadzać w trakcie Waszego użytkowania forum. Dlatego proszę nie przerażać się pierwszą formą forum, którą zobaczycie po migracji! Wszelkie prace remontowe prowadzę w swoim wolnym czasie więc proszę o cierpliwość. Druga sprawa to to, że nowy skrypt forum to nowe rozwiązania i niestety nowa forma, która nie zawsze będzie możliwa do doprowadzenia do tego jak byśmy sobie życzyli.

Co zostanie zachowane po migracji?

• Po migracji zostanie 99% informacji waszych profili (w tym loginy i hasła). Informacje o rangach zostają. Problemy mogą sprawić awatary więc jeśli któryś jest dla Was szczególnie cenny proszę go zarchiwizować na własnym komputerze.
  • Zostają wiadomości prywatne w skrzynkach.
  • Zostaje podział forum na pod fora wraz ze wszystkimi postami.
  • Skórka forum nie zostanie zmizerowana. Będzie konieczność przyzwyczajenia się do nowego designu.
  • Układ zakładek forum niestety ulegnie zmianie.
  • Strona powitalna forum ulegnie zmianie.
  • Logo? Zostanie przywrócone ale jeszcze nie wiem w jakiej formie.
  • Chwilowo zostanie zamknięta galeria (na nowe zdjęcia). Najprawdopodobniej zostanie zakupiony dodatek do forum w postaci firmowej galerii. Starą galerię może uda się zmigrować. Zobaczymy. Od biedy będzie udostępniona w formie archiwum.
  • ... Pewnie o czymś zapomniałem więc lista będzie się wydłużać.

W razie wątpliwości pytajcie o przyszłość pod tym postem.

Odnośnik do odpowiedzi

W razie potrzeby - jako programista specjalizujący się w stronach i sklepach internetowych - mogę w wolnym czasie (pracuję zawodowo, więc nie mogę hobby przełożyć ponad środki do życia ;) ) służyć pomocą w migracji. Wychodzę z założenia, że nie ma rzeczy nie do zrobienia, więc jak będzie problem z przeniesieniem np. galerii forum na nowy skrypt - podejrzewam (nie widziałem ani obecnego ani przyszłego skryptu), że powinienem sobie z tym poradzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Migracja próbna na kopii już została wykonana. Było trochę problemów bo migrujemy z bardzo starego skryptu ale zostały one rozwiązane. Sama migracja zajmie, jeśli nie pojawią się jakieś nowe okoliczności, kilka godzin. Myślę, że samo forum będzie zablokowane na dzień do dwóch. Otwarcie będzie mi potrzebne do sprawdzenia stabilności działania na naszym skromnym serwerze pod obciążeniem i wyłapanie ewentualnych pierwszych błędów.

Neodot. Jeżeli będzie potrzeba dam znać. Ewentualnie spec od IPboard by się przydał. Dokładniej osoba, która skonstruowała już w swoim życiu jakieś skórki do IPboard 4.4.X.

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, specem od IPboard nie mogę się nazwać ;). Bawiłem się kiedyś w skórki do phpBB, z IPboard od strony programistycznej nie miałem styczności, ale jak to mówią - zawsze musi być kiedyś ten pierwszy raz ;). Jak będziesz potrzebował coś zmodyfikować w wyglądzie (tylko coś konkretnego - niestety zmysłu artystycznego za dużo nie mam, jak dostanę istniejącą skórkę z prośbą "zrób tak, żeby było ładniej", to pewnie nie wyjdzie ;) ), również powinno dać radę.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie potrzebuję speca co by podpowiedział na jakiej zasadzie w tej chwili jest urządzony skrypt i skórki. W starej wersji elementy były rozstrzelone po bazie i całym skrypcie. Łącznie z fragmentami CSS. Tutaj będzie nie lepiej jak nie bardziej zawile niestety... Ale to już temat na przyszłość. Na razie migracja i wstępne ustawienia.

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej galeria to osobny skrypt. Linki będą prowadziły nadal do właściwych fotek. W przyszłości zostanie założona nowa galeria. Stara stanie się archiwum-nic nie zniknie. Także tutaj proszę być spokojnym o zawartość i linkowanie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam na zaktualizowanym forum roślin owadożernych. Konwersja została ukończona pomyślnie. Czeka nas jednak jeszcze sporo pracy z layoutem strony oraz wszelkimi dodatkowymi ustawieniami. Forum zostało zaktualizowane do nowego skryptu w związku z czym pewne rozwiązania techniczne np. głosowanie, wypracowane na poprzedniej wersji skryptu została niestety raczej bezpowrotnie utracona. Zakodowanie takich rozwiązań jest dość czasochłonne i mocno kosztowne. W związku z czym musimy wypracować nowe, przyjazne dla nas mechanizmy i przyzwyczajenia. Bardzo proszę o cierpliwość i wyrozumiałość oraz pomoc w doprowadzeniu naszego forum do porządku po pracach remontowych. Uwagi, sugestie proszę zgłaszać  w TYM TEMACIE.

Dziękuję.

Marrom

Odnośnik do odpowiedzi

• Marrom locked this temat
  • Marrom unlocked this temat
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.