quroq Napisano 11 Lipca 2006 Share Napisano 11 Lipca 2006 Witam! Z moją muchołówką dzieje się coś nie tak. Czernieją jej liście. Zauważyłęm, że po ziemi (i w niej) chodzą sobie takie małe szkodniki o długości do 2 mm. Czy mogą to być ziemiórki? Co w takim stanie zrobić? Przesadzić? a może jakis preparat, który byłby dostępny w sklepie ogrodniczym? Proszę o pomoc. Sorry za literówki. pzdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość killer88 Napisano 11 Lipca 2006 Share Napisano 11 Lipca 2006 a jak wygladaja te robaki ? mysle ze nawet jezeli bylyby to ziemiorki to one nie powoduja tego ze liscie robia sie czarne jaka woda podlewasz rosline i czy stoi caly czas w wodzie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 11 Lipca 2006 Share Napisano 11 Lipca 2006 http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?...light=szkodniki okresl jakie to są szkodniki ( tak na przyszłośc uzyj opcji " SZUKAJ" ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quroq Napisano 12 Lipca 2006 Autor Share Napisano 12 Lipca 2006 thx, ale to jest jeszcze inny szkodnik. Bardzo malutnie i nie mogę zrobić im zdjęcia. Troche podobne do mszycy, tylko 2 razy mniejsze, podłużne. Szybko biegają. Nie wiem jak mogę to jeszcze opisać. Roślina ma mokro, od kilku dni podlewam destylowaną H20. Chyba będę musiał wymienić ziemię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 to są roztocza (chyba) zupełnie nieszkodliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 kamień spadł mi z serca też mam takie małe robaczki. Martwiłem się nobo nabyłem rosline w sklepie totalnie nie zadbaną....... i Pomyslałem sobie że one się wylęgły z brudu i gnijących liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 ja tez to mam tzn te szkodniki i jakos nie zawadzają muchołowce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 13 Lipca 2006 Share Napisano 13 Lipca 2006 ja proponuje jakoś tępic te białe robaki go sie moga na reszte kolekcji przenieść a jak sie dorwą do małych rosiczek to może być nieciekawie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n@uRiQo. Napisano 9 Grudnia 2006 Share Napisano 9 Grudnia 2006 @odświeżam Nie wiem czy to te same robole ale ja wczoraj w nocy nie moglem spac i wlaczylem sobie światło w terrarium. Nagle patrze a tam pełno takich robaczków 2mm , szarych i skaczących ... Nie wiem co robić zaszkodza w czyms czy niech sobie biegaja ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Grudnia 2006 Share Napisano 9 Grudnia 2006 Jeśli to "coś" jest małe, szybko biega i skacze to są to skoczogonki (Collembola) - są nieszkodliwe. http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/srd.html http://www.wigry.win.pl/lesne/bezkregowce3.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n@uRiQo. Napisano 10 Grudnia 2006 Share Napisano 10 Grudnia 2006 Dzieki to chyba to.. jak przeczytałem "sa nieszkodliwe" to kamien spadł mi z serca !! Jeszcze raz dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi