Cephalotus Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Cześć Wam wszystkim, dzisiaj przypadkiem natknąłem się na obłędne zdjęcie w Internecie. Pokazało mi, jak absolutnie źle wyobrażałem sobie dotychczas ewolucję od Heliamphory do Sarraceni. Dotychczas sądziłem, że "czapeczka" heliamfory przekształciła się w nakrywkę Sarracenii, tymczasem jedno zdjęcie pokazało mi, że było najprawdopodobniej zupełnie inaczej. Gdyby się nad tym teraz zastanowić, to ma to absolutnie idealny sens, ale dopiero teraz. Dzisiaj przypadkiem znalazłem zdjęcie Sarracenia 'Sky Watcher', które gdzieś tam kiedyś ktoś do jakiejś aukcji eBay użył. Na tymże zdjęciu zauważyłem liść, który ewidentnie uległ pewnej dewolucji rozwojowej. Czasem tak się zdarza, że normalna zdrowa roślina jakiegoś gatunku na swoim etapie rozwoju części rośliny ulega zaburzeniu i rozwija się bez wchodzenia w dalsze etapy, co wygląda potem jak prymitywniejsza wersja, wcześniejszy ewolucyjny etap. Niestety, najczęściej jest to forma nietrwała, fragmentaryczna, jednorazowa, a nie stała cecha zatrzymania się rozwoju osobniczego na wcześniejszym etapie ewolucyjnym. Popatrzcie proszę na skrajnie prawy liść tego mieszańca: Niestety, to jest absolutnie największe zdjęcie, jakie udało mi się wyszarpać internetowi. Teraz popatrzcie na to moje prymitywne zestawienie: Przecież, jakby mnie się trafił taki liść, to ja bym fortunę oddał, aby go zaplastynować i utrwalić na wieki. Przepraszam, jeżeli dla kogoś moje spostrzeżenie jest mało odkrywcze i mało ciekawe. Fajnie jest zauważyć i zrozumieć coś zupełnie samemu, a nie dostawać ciągle coś w gotowcu wydedukowane przez rzeszę naukowców, którzy poświęcają temu całe swoje życie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi