Skocz do zawartości

Ratowanie spalonej muchołówki

Nerron

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Ostatnio zdażyło mi się usmażyć muchołówkę na słońcu w gorący dzień, nie był to pierwszy raz ze względu na autorskie eksperymenty, ale za każdym razem muchołówkę osłabioną słońcem łapała pleśń. W tym przypadku tak się nie stało i odrosła całkowicie, posiada jeszcze więcej liści pod koniec sezonu niż w czasie jego trwania. Zakropiłem wodę utlenioną (bez konserwantów) w samo serce cebulki, odczekałem trochę i opłukałem wodą. Dotlenienie i aktywowanie pracy komórkowej oraz spalenie zarodników pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Ostatnio zdażyło mi się usmażyć muchołówkę na słońcu w gorący dzień, nie był to pierwszy raz ze względu na autorskie eksperymenty, ale za każdym razem muchołówkę osłabioną słońcem łapała pleśń. W tym przypadku tak się nie stało i odrosła całkowicie, posiada jeszcze więcej liści pod koniec sezonu niż w czasie jego trwania. Zakropiłem wodę utlenioną (bez konserwantów) w samo serce cebulki, odczekałem trochę i opłukałem wodą. Dotlenienie i aktywowanie pracy komórkowej oraz spalenie zarodników pleśni.

... jak może muchołówka osłabić się słońcem, skoro to jest roślina słońcożerna? To gatunek, który nie ma prawa rosnąć w cieniu. Oczywiście, jeżeli ktoś ją trzyma w niewłaściwych, zacienionych warunkach i wystawi na słońce, będzie niczym innym, jakby samemu zdjął koszulkę w upalne lato, podczas gdy nigdy wcześniej nie opalał się ani trochę - poparzy się okrutnie.

Nie wiem, co to za dziwaczna praktyka lania wody utlenionej na roślinę, doprawdy nie słyszałem nigdy o takich zabiegach i nie spodziewałbym się, aby roślinie było to do czegokolwiek potrzebne. Są opisy, jak właściwie uprawiać muchołówkę, polecam stosować się do nich, gdyż nie jest to akurat nic nadzwyczajnego, a postępowanie sprzecznie z nimi, tylko szkodzi temu gatunkowi.

Poparzoną roślinę da się uratować - na słońcu. No tak, może nie ma co zjarać jej do reszty na pełnym, ale dać jej choćby jakieś drobne zacienienie, choćby jakimś rzadkim materiałem, bądź siatką. Zwykle tydzień w takich warunkach i można ją odsłonić na pełne słońce.

Szkoda dokonana, jest dokonana, nie ma co z nią zrobić. Co jest żywe, powinno żyć, co jest martwe, dokona procesów obumierania.

Swoją drogą, zdjęcia dużo pomagają, więc warto jakieś podrzucić. Jedno ostre z pełnej perspektywy wystarczy.

Odnośnik do odpowiedzi