Skocz do zawartości

Poleski Park Narodowy -d. rotundifolia naturalnym środowisku

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu wczorajszym (11.07.2006) wybrałem się do Poleskiego Parku narodowego, w celu zobaczenia rosiczki w naturalnym środowisku. Wybrałem ścieżkę "Spławy". Aby się tam dostać, trzeba przyjechać do wsi Załucze Stare, kilka kilometrów od Urszulina. Kiedy już tam będziemy można udać się do Muzeum Poleskiego PN, gdzie można kupić bilety. Potem należy iść drogą aż do "podciętego" świerka, obok starej remizy strażackiej. Tam należy skręcić w prawo i iść około 150 metrów polną drogą. W końcu dochodzimy do pierwszej stacji ścieżki. Potem należy skręcić w lewo i iść około 200 metrów, aż do drewnianej kładki, która poprowadzi nas dalej przez ok. 3 km ścieżki. Dalej biegnie przez las przez około kilometr. Kiedy wyjdziemy z lasu, będziemy na torfowisku - to tu możemy znaleźć rosiczkę. Na początku trudno jest ją znaleźć, ponieważ przy kładce rośnie jej bardzo mało, ale po kilkunastu minutach na pewno ją odnajdziemy. Dalej kładka znowu wbiega w las, którędy prowadzi przez kolejny kilometr. W końcu dochodzimy do zarastającego jeziora Łukie, w którym żyje aldrowanda. Jednak ze względu na małe rozmiary i małą liczebność trudno zobaczyć tę roślinę (ja jeszcze nie zobaczyłem :sad: ). Tutaj ścieżka się kończy. Można wrócić tą samą drogą lub iść dalej polną drogą do okolicnych wsi.

Poniżej zamieszczam zdjęcia:

174ae1a5f2ae4223m.jpg

Muzeum PPN

04b2668aea1c45d1m.jpg

Widok na wieś Załucze Stare

c40dcfc275d85e59m.jpg

Remiza

fa88dad9e5eb715bm.jpg

Charakterystyczny świerk

f5becea71f3c3a21m.jpg

Kierunek ścieżki

dd851138eeb3c326m.jpg

Kładka 1

1457c25e5d5d54a6m.jpg

Kładka 2

d38f64a0bcc99366m.jpg

Torfowisko

fc03b9692d1ec3b4m.jpg

Rosiczka 1

PS. 1. Ta wyprawa była tylko dla rosiczki, dlatego nie ma zdjęć znad jeziora Łukie (jak zrobiłem zdjęcia rosiczce to wróciłem z powrotem, bo czas gonił - jechałem do Włodawy, a Urszulin jest po drodze, więc wstąpiłem na tylko godzinkę - zaplanowaną - do PPN). W Parku byłem trzy razy. Pierwszy raz na wiosnę, ale nie znlazłem rosiczki. Drugi raz miesiąc temu, ale nie miałem aparatu. Z trzeciego razu zdjęcia właśnie oglądacie. Aldrowandy nie widziałem wcale.

2. Jeśli wybieracie się do PPN, to koniecznie weźcie jakieś spray'e odstraszjące owady. Komarów, much, bąków, os i tzw. ślepaków jest tam pod dostatkiem - wiem z doświadczenia (zresztą trzykrotnego, bo ani razu spray'u nie wziąłem :razz: ).

Z powodu ograniczeń technicznych zamieszczam zdjęcia w kilku postach.

To tyle. Miłego oglądania zdjęć.

Pozdrowienia, Łosio.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 year later...

a co to za gatunek żaby?? bo nigdy takiej nie widziałem.

a tak wogule ja miałem tam jechać w wakacje ale niestety nie udało się

PS.: nigdy nie widzałem r. okrągłotistnej (ani w realu anie na zdjęci) która jest sama w doniczce / w ziemi

Edytowane przez Tom
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.