Piterro Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Jako, że jestem wmiare nowy w temacie roślin owadożernych chciałem się zapytać, czy sposób w jaki hoduje (utrzymuje) te rośliny jest odpowiedni? I czy muszę coś zmienić? Dodam jeszcze, że oświetlenie zostało zrobione samodzielnie ze zwykłego paska Led i wydrukowanej ramy. Pasek ok. 10-15W. Podstawka jest plastikowa (została wzięta ze sklepu), w podstawce wysypany jest keramzyt, a woda utrzymywana jest na poziomie 1cm. W podstawce znajduje się tłustosz P.tina, rosiczka przylądkowa, rosiczka madagaskarska, kapturnica,muchołówka GREEN-RED, dzbanecznik oraz w względnie pustej doniczce wysiane są nasiona rosiczki. Edytowane 11 Listopada 2019 przez Piterro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_pl Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Cześć. Oświetlenie jak najbardziej prawidłowe na początek. Uwaga odnośnie dzbanecznika. Czy on stoi bezpośrednio w keramzycie z wodą? Jeśli tak to daj podstawkę aby podłoże nie było stale mokre. Ma być wilgotne, podlewa się od góry. Do muchołówki i tłustosza też bym dał podstawkę. Generalnie rośliny, które masz nie potrzebują jakoś wyższej wilgotności. Kluczowe znaczenie ma oświetlenie, jego ilość i czas w jakim jest włączone. Obecnie większość roślin u mnie to dzbaneczniki. Prócz tego, że podłoże mają cały czas wilgotne to po dodaniu sztucznego oświetlenia (dzbaneczniki wiszące pod sufitem przy południowym oknie) zaczęły "szaleć". Przykładowo dzbanecznik N. khasiana x (ventricosa x maxima) w ciągu miesiąca wypuścił 11 nowych dzbanków. Na początku przygody 2-3 razy dziennie je zraszałem. Nie ma to praktycznie wpływu na ich wzrost. Wilgotność pokojowa wystarcza. Największe znaczenie ma oświetlenie i tak samo w Twoim przypadku. Możesz trzymać jak teraz w keramzycie, ale dla dzbanka, muchołówki i tłustosza daj podstawkę. Rosiczki i kapturnica uwielbiają mieć cały czas wodę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterro Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 (edytowane) Dziękuje za rady, dzbanecznik już dostał podstawkę, ale mam jeszcze pytanie na jego temat. Został on kupiony 3 tygodnie temu. Dzbanki, które miał otworzyły się, więc podejrzewam, że się zaaklimatyzował, na nowych (już dużych) liściach widać dzbanki, ale od ok. 2 tygodni wogole przestały rosnąć i niewiem czy to moja wina, czy tak już ma? Rośliny do tej pory stały w keramzycie, ponieważ chce podnieść wilgotność dla rosiczek, które mają mikroskopijne kropelki, jeśli wogóle je mają. Edytowane 11 Listopada 2019 przez Piterro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi