SinCreation Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Hej, jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o uprawianie rosiczek ale mam teraz jedną i potrzebuję porady. Mam problem z jej brązowiejącymi "listkami" - czy to oznaka że dzieje się z nią coś złego lub coś robię nie tak? Raz na jakiś czas je wszystkie wycinam zostawiając same zielone. Dodatkowo jak widać na zdjęciu jej korzenie wyrosły ponad ziemię, powinienem jej więc dosypać i na nowo je przykryć czy tak zostawić? Przed zimą wyglądała dużo ładniej i puściła sporo kwiatków. https://naforum.zapodaj.net/c3962e384a12.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/f77a7756ff76.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Jeśli dobrze widzę masz dużo wykwitów na ziemi. Jakiej mieszanki używasz i jakiej wody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Jak wygląda podlewanie rośliny? Na zdjęciu podłoże wydaje się suche i odstaje od brzegów doniczki, czy się mylę? U capensisa nie można dopuścić do wysuszenia podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SinCreation Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 W miarę możliwości sprawdzam podłoże i w zależności od wilgotności podlewam. Z tego co pamiętam to kupowałem dla niej torf a wody używam tylko destylowanej. Tak, też dopiero dzisiaj zwróciłem uwagę że ziemia zaczęła odstawać od doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Ona ma mieć stale przynajmniej wilgotne podłoże - dlaczego doniczka nie stoi w podstawce z wodą? Poza tym rośliny są już dość wiekowe - warto byłoby je odmłodzić poprzez wysiew nasion lub np. sadzonki wierzchołkowe jeśli te wypuszczają u góry korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SinCreation Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 Nasionek w swoim czasie dały sporo, jeszcze kilka dni temu ostatnie zebrałem, jak miałby wyglądać taki wysiew? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 Po prostu rozsypujesz nasiona na torfie i utrzymujesz stałą wilgotność podłoża. Tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi