Skocz do zawartości

Muchołówka - gnicie, srebrzyste robaczki, biały "puch"

Gość Anarietta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anarietta

Hej. Mam problem z moją muchołówką. Od jakiegoś czasu przestały rosnąć nowe pułapki. Myślałam, że to może być kwestia zmiany położenia. Przez jakiś czas nic się z nią nie działo, ani nie rosła, ani nie gniła. Później powoli zaczęły rosnąć nowe pułapki i myślałam, że wszystk weo będzie w porządku. Nowa pułapkaIMG_20191126_212052_compress18.thumb.jpg.3f29b546d39f1a054bd6aa629cae74fb.jpg była już prawie "gotowa" i przestała się rozwijać. Później zobaczyłam, że w ziemi są takie małe srebrzyste robaczki. Dodatkowo pojawił się taki jakby puch na pogniłych liściach. Czy jest szansa na uratowanie jej? Jeśli tak to co muszę zrobić? Przesadzić? Zastosować jakiś środek na te robaczki? Zaznaczę, że wcześniej muchołówka świetnie się rozwijała.

IMG_20191126_211155_compress97.jpg

IMG_20191126_212106_compress47.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Wnioskując z skąpego opisu stawiam na Skoczogonki (Collembola) są nieszkodliwe mogą dalej żyć, dla pewności możesz porównać pod tym linkiem szkodniki 

Na biały/szary puch polecam zraszanie pleśni wodą demineralizowaną jak nie pomoże to wtedy roztworem topsinu. Najczęściej efekt gnicia występuje przy dużym podlewaniu rośliny oraz brakiem światła. Brak opisu na temat podłoża ...?  

Odnośnik do odpowiedzi