Gość Anarietta Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Hej. Mam problem z moją muchołówką. Od jakiegoś czasu przestały rosnąć nowe pułapki. Myślałam, że to może być kwestia zmiany położenia. Przez jakiś czas nic się z nią nie działo, ani nie rosła, ani nie gniła. Później powoli zaczęły rosnąć nowe pułapki i myślałam, że wszystk weo będzie w porządku. Nowa pułapka była już prawie "gotowa" i przestała się rozwijać. Później zobaczyłam, że w ziemi są takie małe srebrzyste robaczki. Dodatkowo pojawił się taki jakby puch na pogniłych liściach. Czy jest szansa na uratowanie jej? Jeśli tak to co muszę zrobić? Przesadzić? Zastosować jakiś środek na te robaczki? Zaznaczę, że wcześniej muchołówka świetnie się rozwijała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Witaj. Wnioskując z skąpego opisu stawiam na Skoczogonki (Collembola) są nieszkodliwe mogą dalej żyć, dla pewności możesz porównać pod tym linkiem szkodniki Na biały/szary puch polecam zraszanie pleśni wodą demineralizowaną jak nie pomoże to wtedy roztworem topsinu. Najczęściej efekt gnicia występuje przy dużym podlewaniu rośliny oraz brakiem światła. Brak opisu na temat podłoża ...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi