Skocz do zawartości

Rubus chamaemorus - Malina Moroszka

Romek

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem 3 duże sadzonki maliny Moroszki z myślą o jej posadzeniu na zewnętrznym torfowisku w miejscu mocno nasłonecznionym. Jakie macie doświadczenia z tą rośliną? Czy ma ktoś z Was ją na torfowisku w ogrodzie? Na jakim stanowisku lepiej ją sadzić – wilgotnym czy stale mokrym? Czy kwitnie i owocuje w polskich warunkach (dosyć ciepłe zimy)? W polskiej Wikipedii znalazłem zdanie: "Kwitną i owocują zazwyczaj okazy rosnące w zacienieniu, pod drzewami i krzewami." Wydaje mi się to nieprawdą patrząc na zdjęcia z naturalnych stanowisk tej rośliny. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Wow gdzie kupiłeś tą moroszkę? Marzę o niej od lat. Ciężko mi powiedzieć co kolwiek o niej, ale wyobrażam sobie gdzie mogłaby rosnąć u mnie. Na pewno jest to gatunek trudny w uprawie. Myślę że nadaje się tylko na co najmniej kilkuletnie torfowiska gdzie ekosystem się odpowiednio ukształtował. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Przepraszam, że tak późno odpisuje. Ładne, duże sadzonki zakupiłem tutaj: https://www.pflanzmich.de/produkt/108622/moltebeere-bernstein-beere.html

Teraz dokupiłem 2 naprawdę malutkie tutaj: http://www.falle.de/versandpreisliste.pdf

Mam wrażenie, że rośliny mi wegetują a nie rozwijają się na moich torfowiskach.

Nawiązałem też kontakt z paniami, które wprowadziły do uprawy w Polsce malinę moroszkę. Podobno dosyć mocno odkwasza ona podłoże w jakim rośnie. 

Kontakt dla zainteresowanych: 

Najlepiej trzyma się ta posadzona w półcieniu w mchu torfowcu. Zobaczymy jak będzie w przyszłym sezonie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...