Skocz do zawartości

[NASIONA] - pytania o nasiona.

pawelini

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie... z której części rośliny zbiera sie nasiona... to jest pytanie... i skąd się one biorą...  takich rzeczy to chyba ucza w czwartej klasie podstawówki

Może teraz i w czwartej. Ale jak ja do czwartej chodziłem to jeszcze Giertych nie był ministrem edukacji. Miejcie to na uwadze ;)

Taki, mały żarcik, żeby dopasować się do iście zabawnego towarzystwa :)

Ja dzisiaj kupilem nasiona od kolegi ... wiec wg mnie nasiona biora sie od kolegow. A konkretnie z foliowego woreczka.

Czy napewno obaj mówimy o nasionkach rosiczki :?: Wiem, że koledzy w foliowych woreczkach mają nasionka, ale czy napewno to były nasiona rosiczki :?: :wink:

kolejny powalający żart (szukam akceptacji w środowisku) :mrgreen: :lol:

Odnośnik do odpowiedzi

tym kolegą byłem ja  nasionka rosiczki 50 sztuk

tja? rosiczek? to jakiś Katowicki slang? ;)

nie no kolo jest oryginalny  ale to mnie rozwaliło skąd je zbierac hehe

ale widzisz teraz już wiem, że z kwiatostanu. Ale mimo to odrazu nawija mi się kolejne pytanie: Co to jest kwiatostan? :wink:

Tofik też jest oryginalny ;)

Zostane zaakceptowany przez grupę, czy nadal mam szukać akceptacji pocierając dzwoneczkiem o podstawkę korkową? :lol:

A teraz jak najbardziej poważne pytanie: Kiedy w ciągu roku dojrzewają nasiona? (pora roku?, miesiące?)

Podobno kto pyta nie błądzi...

Ja ci dam podcierać się dzbanecznikiem   Żarty, żartami ale to jest wbrew pozorom poważne i profesjonalne forum  

Moim zdaniem zostałeś zaakceptowany. pawelini NO MORE SPAM

pocierać

Nie wątpie w profesjonalizm tego forum, jedynie proszę o odpowiedź na pytanie, kiedy w ciągu roku dojrzewają nasiona!?

Odnośnik do odpowiedzi

Zostane zaakceptowany przez grupę, czy nadal mam szukać akceptacji pocierając dzwoneczkiem o podstawkę korkową?

Ja ci dam podcierać się dzbanecznikiem :evil: :wink: Żarty, żartami ale to jest wbrew pozorom poważne i profesjonalne forum :razz:

Moim zdaniem zostałeś zaakceptowany. pawelini NO MORE SPAM

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Tak, to byly nasiona rosiczek, te rosliny akurat tak sie nazywaja, w slangu nie mam pojecia jakby to bylo hehe ;)

A na powaznie z mucholowkami jest pewien klopot jezeli chodzi o rozmnazanie z nasion, mianowicie dosyc powszechna jest opinia ze wyksztalcenie kwiatostanu dla mucholowki jest duzym obciazeniem, co w warunkach sztucznej hodowli konczy sie zazwyczaj "zejsciem rosliny" po kwitnieciu albo jej powaznym oslabieniem. Kilku hodowcow przekonalo sie ze tak rzeczywiscie jest, jadnak jest rowniez kilka osob ktore zaryzykowaly i udalo im sie utrzymac rosline po kwitnieciu. Tutaj decyzje musisz podjac sam czy chcesz ryzykowac. Znacznie popularniejszym i "bezpieczniejszym" ale i trudniejszym sposobem rozmnazania mucholowki jest ukorzenianie pojedynczych lisci, albo co sam z powodzeniem stosuje i preferuje - podzial bulwy rosliny. W takim wypadku trudno mi jest powiedziec Ci kiedy roslina kwitnie i kiedy uzyskuje sie nasiona, z tego powodu ze nie dopuszczam do kwitniecia zapobiegawczo usuwajac bed kwiatowy ... ktory swoja droga sam jako taki rowniez nadaje sie do ukorzenienia ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojej muchołówce tez pozwoliłam zakwitnąc, dwukrotnie, i nie tylko nie została osłabiona, ale cały czas rosła (i rośnie nadal) pięknie. Zakupiłam roślinę pod koniec marca, przyjechała z 4 cm pędem, nastepny zaczął się rozwijac na poczatku maja. Można zatem sądzić, że, podobnie jak u olbrzymiej wiekszości roślin, pęd kwiatowy wyrasta wiosną.

Własnie dziś zebrałam kilkanascie nasionek powstałych z jednego kwiatka.

P.s. Jak ja byłam w czwartej klasie, giertych równiez nie był ministrem edukacji ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.