Mangusta Napisano 18 Lipca 2006 Share Napisano 18 Lipca 2006 nie, ziarenka nie pochodza z zapylenia krzyżowego, mam tylko jedna kwitnącą muchołówkę, zapylałam kwiatek pyłkiem z drugiego kwiatka tej samej rośliny. Czy nasionka można zaraz wysiać? Bo podobno szybko tracą zdolnośc do kiełkowania. Czy trzeba się bawiś we wstawianie doniczki do lodówki? Podzieli sie ktoś doświadczeniem odnośnie wysiewu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 18 Lipca 2006 Share Napisano 18 Lipca 2006 wysiej i poczekaj jakieś 10 dni moje pieknie wykiełkowały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 wysiej i poczekaj jakieś 10 dni moje pieknie wykiełkowały killer, a nie stawiałes ich do lodówki? bo gdzieś wyczytałam, ze doniczke z nasionami wstawia się do lodówki na 4-6 tyg :shock: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Nasion mucholowki sie niestratyfikuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Z tego co jest mi wiadome nasiona muchołówki szybko tracą zdolność kiełkowania. Jeżeli nie wysiejemy ich natychmiast, z tygodnia na tydzień będziemy mieli coraz mniejsza zdolność kiełkowania tych nasion. Aby podnieść zdolność kiełkowania takich odleżanych nasion (1-3 miesięcznych) poddaje się je właśnie 1 -2 miesięcznej stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 dokładnie to po 4 miesiacach potrzeba stratyfikacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Ja spotkałem się twierdzeniem, że stratyfikacje należy przeprowadzić po kilku miesiącach więc może i po 4 . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozor Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 A ja mam takie pytanko. Ile średnio nasion wam kiełkuje. Chodzi o to że chciałbym w swoim terra wysiać około 10 muchołówek. Ile mniej więcej nasion musiałbym wysiać i jak je siać (tzn w jakiej odległości od siebie)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Ja wysiałem 20 świeżych nasion D.M regular form pochodzących z zapylenia krzyżowego. Do tej pory wyrosło 9 :| Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozor Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Domyślam się że z świerzymi nasionkami nie bawiłeś się w stratyfikację? Jak długo czekałeś na wykiełkowanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Nie nie stratyfikowałem ich ze względu na świeżość Na wykiełkowanie czekałem koło 2 tygodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi