Skocz do zawartości

[NASIONA] - pytania o nasiona.

pawelini

Rekomendowane odpowiedzi

nie, ziarenka nie pochodza z zapylenia krzyżowego, mam tylko jedna kwitnącą muchołówkę, zapylałam kwiatek pyłkiem z drugiego kwiatka tej samej rośliny. Czy nasionka można zaraz wysiać? Bo podobno szybko tracą zdolnośc do kiełkowania. Czy trzeba się bawiś we wstawianie doniczki do lodówki? Podzieli sie ktoś doświadczeniem odnośnie wysiewu?

Odnośnik do odpowiedzi

wysiej i poczekaj jakieś 10 dni ;) moje pieknie wykiełkowały

killer, a nie stawiałes ich do lodówki? bo gdzieś wyczytałam, ze doniczke z nasionami wstawia się do lodówki na 4-6 tyg :shock:

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co jest mi wiadome nasiona muchołówki szybko tracą zdolność kiełkowania. Jeżeli nie wysiejemy ich natychmiast, z tygodnia na tydzień będziemy mieli coraz mniejsza zdolność kiełkowania tych nasion. Aby podnieść zdolność kiełkowania takich odleżanych nasion (1-3 miesięcznych) poddaje się je właśnie 1 -2 miesięcznej stratyfikacji.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

A ja mam takie pytanko. Ile średnio nasion wam kiełkuje. Chodzi o to że chciałbym w swoim terra wysiać około 10 muchołówek. Ile mniej więcej nasion musiałbym wysiać i jak je siać (tzn w jakiej odległości od siebie)?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.