master Napisano 23 Lutego 2020 Share Napisano 23 Lutego 2020 Cześć, ostatnio zauważyłem, że na liściach mojej d.capensis pojawiły się o,5mm kropki o czerwonym kolorze. Nie widział bym w tym problemu gdyby nie fakt, że roślina zrobiła się bardziej żółta niż zielona . Może miał ktoś podobną sytuację i wie co to i jak z tym walczyć. Nie znalazłem podobnego tematu, ale jeśli istnieje to proszę o linka. Jutro tylko jak wrócę do domu ok.14 zrobię jej oprysk topsinem, może to coś da. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 24 Lutego 2020 Share Napisano 24 Lutego 2020 Pokaż fotki jeśli możesz. Będziemy mądrzejsi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Fotek nie widać, ale jeżeli nowe listki sa powykręcane i nie rozwijają się w pełni to stawiam, że to może być jakiś gatunek mszyc, a na to topsin raczej nie pomoże. Obecnie na 3 rosiczkach i tłustoszach walczę właśnie z mszycami, gdzie na początku myślałem, że to niegroźne białe kropki bo się nie ruszają 😀 Zorientowałem się dopiero jak wyhamowały wzrost i zaczęły wypuszczać zdeformowane listki. Poniżej zdjęcia D. capensis 'alba' oraz P. 'Tina' już po kuracji naturalnym sprayem Agricolle oraz ostatnio Karate Zeonem. Edytowane 28 Lutego 2020 przez jf85 Dodanie przykładowych zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi