Skocz do zawartości

czerwone kropki na liściach rosiczki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

ostatnio zauważyłem, że na liściach mojej d.capensis pojawiły się o,5mm kropki o czerwonym kolorze. Nie widział bym w tym problemu gdyby nie fakt, że roślina zrobiła się bardziej żółta niż zielona . Może miał ktoś podobną sytuację i wie co to i jak z tym walczyć. Nie znalazłem podobnego tematu, ale jeśli istnieje to proszę o linka. Jutro tylko jak wrócę do domu ok.14 zrobię jej oprysk topsinem, może to coś da.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Fotek nie widać, ale jeżeli nowe listki sa powykręcane i nie rozwijają się w pełni to stawiam, że to może być jakiś gatunek mszyc, a na to topsin raczej nie pomoże. 

Obecnie na 3 rosiczkach i tłustoszach walczę właśnie z mszycami, gdzie na początku myślałem, że to niegroźne białe kropki bo się nie ruszają 😀

Zorientowałem się dopiero jak wyhamowały wzrost i zaczęły wypuszczać zdeformowane listki.

Poniżej zdjęcia D. capensis 'alba' oraz P. 'Tina' już po kuracji naturalnym sprayem Agricolle oraz ostatnio Karate Zeonem.

IMG_20200228_185831_resize_51.thumb.jpg.c43870815fb23507f7b9405a23f55f42.jpg

IMG_20200228_184446_resize_44.jpg

Edytowane przez jf85
Dodanie przykładowych zdjęć
Odnośnik do odpowiedzi