Skocz do zawartości

Rosiczka usycha

Rekomendowane odpowiedzi

Przeprowadziłam się z rosiczką do innego mieszkania. Roślinka stoi przy oknie na wschód, ma zawsze wilgotne podłoże a mimo to usycha. Już jest prawie cała brązowa. Wcześniej nie było z nią problemu, była zielona i raz zakwitła. Co może być przyczyną pogorszenia się jej stanu i czy jest jakaś szansa, że rosiczka znowu będzie zielona? :(

received_689579741802364.jpeg

Edytowane przez Julia
Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma ona czasem zbyt mokro w stosunku do ilości światła i ciepła? Osłonka jest dość wysoka, dodatkowo doniczka przysłonięta kartką urodzinową. Nie wiem jak z temperaturą i przeciągami.

Oczywiście podłoże stanowi torf kwaśny a podlewanie odbywa się wodą demineralizowaną?

Moja scorpioides stoi cały czas w wodzie  i rośnie normalnie, ale ja doświetlam swoje rosiczki od 6 do 22, dodatkowo stoją z dala od okna. Okresowo tak 1-2 razy w miesiącu nie dolewam wody tylko zostawiam kuwetę do wyschnięcia i nie podlewam roślin przez 1-2 dni. 

Może ktoś bardziej doświadczony się jeszcze wypowie, ale ja bym ją przeniósł z dala od okna, żeby ograniczyć do maksimum możliwość nagłych wahań temperatury i wdrożył sztuczne oświetlenie, chociażby lampką biurkową z żarowką 6500K jeżeli ma być budżetowo albo jeżeli dysponujesz większym budżetem to może być żarówka Led grow. Jeżeli nie będzie to niczym osłonięte to polecam pierwszą opcję z uwagi na komfort przebywania w tym pokoju.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiam się czy to wina niezbyt szczelnego okna 🤔 ( kartka stoi od paru dni, a rosiczce pogorszyło się wcześniej). Okej, dam roślinkę gdzieś na półkę i będę dodatkowo oświetlać. Dziękuję za radę😀 

Odnośnik do odpowiedzi