Majdzik Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Witam, nie wiem czy dobrze piszę w odpowiednim temacie, bo jestem tu nowy. Posiadam muchołówkę kupioną w OBI, było z nią w porządku, łapała owady, była zielona do jesieni. Później przeniosłem ją do kotłowni żeby przezimowała (miała tam około 12 stopni). pułapki zrobiły się czarne i uschły, wiec je delikatnie wyciąłem i wrzuciłem. Przesadziłem ja niedawno do nowej doniczki (torf wymieszałem z piaskiem w stosunku 2:1) zaczęła puszczać nowe pędy, ale nagle opadły i zaczynają usychać (cały czas ma wodę w podstawce - destylowaną) i podłoże jest cały czas mokre i chciałbym wiedzieć czy tą roślinę można przelać, czy da się ją jeszcze jakoś uratować? Z góry przepraszam moderatora jeśli zły temat, ale jestem tu nowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Muchołówka nie powinna ciągle stać w wodzie ,powinna mieć wilgotne podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdzik Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Czyli mój błąd. Można ją jakoś uratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Obmyj bulwę i przesadź do nowego torfu, starając się nie przelać jej znowu i licz na szczęście bo ciężko jest taką odratować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdzik Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 A jeśli nie uda mi się jej uratować, czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego hodowce, który miałby ziarna muchołówki w dobrej cenie i dobrej jakości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 @Majdzik: Jeśli chcesz po prostu nasiona muchołówki (a nie jakiegoś konkretnego kultywaru/mieszanki) to można za grosze albo wręcz gratis dostać na różnych targach/wydarzeniach. Tyle tylko, że ze swojego doświadczenia powiem, że wyhodowanie muchołówki z nasionek to nie taka prosta sprawa (u mnie dużo kiełkowało, a potem sporo z tego padło, podczas gdy rzucone na torf ułamane liście muchołówki potrafiły się przekształcić w zdrową roślinę dużo szybciej niż owe nasionka), a gotową, dorosłą muchołówkę można dostać za kilkanaście do 20-paru/30-paru złotych :). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdzik Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Tyle że w obecnych realiach trochę ciężko z różnymi eventami, a spróbować można (myślę że fajna sprawa mając świadomość że samemu od małego nasionka rosła - jeśli się uda) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Rozumiem, wszystko zależy od priorytetów i podejścia :). Nasiona muchołówek spokojnie możesz kupić też od osób na tym forum, warto zajrzeć do działu "sprzedam" (https://www.rosliny-owadozerne.pl/forums/forum/112-sprzedam/?), a jak tam nic nie znajdziesz - zawsze warto uderzyć do kogoś, kto ma większą ilość mucholi, może mieć na sprzedaż i nasionka :). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 od siebie dodam, że nic tak nie cieszy jak wyhodowanie od podstaw nowej muchołówki (w moim przypadku - od pędu kwiatowego 🙂 ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi